Сраженията между Израел и Хамас се възобновиха в петък сутринта, с което се сложи край на седемдневното прекратяване на огъня между двете страни, в резултат на което бяха освободени заложници и затворници, а до ивицата Газа достигна така необходимата хуманитарна помощ, пише Би Би Си.

Ето и някои от основните въпроси, свързани с последните събития.

Защо прекратиха примирието?

Един час преди прекратяването на огъня да приключи в 07:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич), Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че в общините, разположени в близост до Ивицата Газа, се чуват сирени - след това те съобщиха, че са прехванали ракета, изстреляна от анклава.

Час по-късно израелските военни съобщиха, че сраженията са се възобновили, като обвиниха "Хамас" в нарушаване на условията на споразумението.

След това ЦАХАЛ заяви, че негови изтребители нанасят удари по цели на "Хамас" в Ивицата Газа.

Малко след това министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас не е "изпълнил задължението си да освободи всички заложници и е изстрелял ракети по израелски граждани".

Въпреки това "Хамас" обвини Израел за възобновяването на бойните действия, като заяви, че отказва да "приеме всички предложения за освобождаване на останалите заложници".

"Окупацията е взела предварително решение за възобновяване на престъпната агресия", се казва в изявлението, като обвинява президента на САЩ Джо Байдън за "продължаването на ционистките военни престъпления в Ивицата Газа" и "даването на зелена светлина на Израел".

По време на едноседмичното прекратяване на огъня Нетаняху беше подложен на натиск, особено от десните елементи в неговото правителство, да поднови войната - нещо, което Израел непрекъснато даваше да се разбере, че възнамерява да направи след края на споразумението.

Въпреки това все още има надежди, че може да бъде постигнато ново споразумение. Катар, който досега играеше решаваща роля в преговорите за прекратяване на огъня, потвърди в петък, че разговорите продължават "с цел връщане към пауза".

Каква е ситуацията в Газа?

В рамките на седем часа след подновяването на сраженията ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването съобщи, че повече от 60 души са били убити, което се прибавя към близо 15 000 палестинци, убити според него преди прекратяването на огъня.

Джеймс Елдър от Уницеф, агенцията на ООН за децата, говори пред Би Би Си от болница в южната част на Газа след началото на бомбардировките, като описа ситуацията като "ужасяваща".

Той каза, че е "ужасно за хората" и че "виждате страха по лицата им", като добави, че удар е бил нанесен близо до лечебното заведение, в което се е намирал.

Той определи края на прекратяването на огъня като "кошмара, от който всички се страхуваха".

Преди прекратяването на огъня Ивицата Газа беше подложена на широкомащабни разрушения, тъй като Израел проведе своята ответна кампания в отговор на смъртоносните атаки на "Хамас" от 7 октомври.

Израел твърди, че е използвал повече от 10 000 бомби и ракети, а анализ на Би Би Си установи, че почти 98 000 сгради в Газа може да са претърпели щети, като повечето са концентрирани в северната част.

Ударите спряха и хуманитарната помощ. Агенциите за помощ успяха да използват паузата в боевете, за да доставят важна помощ, но съобщиха, че в много от районите, до които са достигнали, са открити разрушения.

Какво следва?

Въпреки че преговорите продължават с надеждата да бъде постигнато ново споразумение, засега е ясно, че войната е възобновена.

След седмици на интензивни сражения в северната част на Ивицата Газа - особено около град Газа - сега израелските военни изглежда са съсредоточили голяма част от вниманието си върху южната част, където се съобщава за подновени въздушни удари.

ЦАХАЛ също така създаде карта на Газа, разделена на повече от 2000 зони, която според него ще бъде използвана, за да помогне на хората в Газа да избегнат бъдещи боеве. Тя заяви, че картата е разделена на зони, за да даде възможност на хората "да се евакуират от определени места за тяхна безопасност, ако се наложи".

В петък израелски самолети пуснаха листовки над районите източно и северно от Хан Юнис, най-големия град в южната част на Газа, които съдържаха връзка с картата. В листовките не се споменаваше нито един от номерираните квартали, но в съобщение на арабски език се казваше на жителите на четири поименни, но неномерирани района да се "евакуират незабавно и да отидат в убежищата в Рафах".

Подновяването на сраженията идва след среща на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с израелски официални лица, на която той настоя, че следващият етап на войната трябва да гарантира защитата на цивилното население.

Блинкен заяви, че е казал на израелското правителство, че то трябва да избегне по-нататъшно масово разселване на палестинци и увреждане на критична инфраструктура, като болници, електроцентрали и водни съоръжения.

Какво се случи по време на временното прекратяване на огъня?

По време на седемдневното прекратяване на огъня Хамас се съгласи да освободи 110 души от Газа, включително 78 израелски жени и деца.

Като част от споразумението 240 палестинци също бяха освободени от израелски затвори. Те бяха обвинени в редица престъпления - от хвърляне на камъни до подстрекателство и опит за убийство.

Много от освободените палестинци не бяха осъдени за престъпления и бяха задържани под стража в очакване на съдебен процес. Някои от тях заявиха, че са били подложени на малтретиране и колективно наказание след нападенията от 7 октомври. Израел твърди, че всички негови затворници са задържани в съответствие със закона.

Смята се, че около 140 израелски заложници остават в плен в Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм