Израел е получил от "Хамас" списък с нова група от заложници, които ще бъдат освободени от групировката. Временното прекратяване на огъня навлезе в своя пети ден, след като беше постигната сделка за удължаването му с два дни. 

Около 170 души  остават в плен в ивицата Газа, но "Хамас" заяви, че не държи всички. Смята се, че между 40 и 50 души се намират при "Ислямски джихад", което може да усложни освобождаването им.

Междувременно "Вашингтон пост" съобщи, че шефът на ЦРУ Уилиям Бърнс е пристигнал в Катар за тайни консултации с ръководителя на израелската разузнавателна агенция Мосад Давид Барнеа.Според източници на американското издание Бърнс настоява "Хамас" и Израел да разширят обхвата на преговорите, за да може освен жени и деца, палестинската групировка да освободи и отвлечени военнослужещи. Освен това шефът на ЦРУ настоява за по-дълга пауза в сраженията. 

Очаква се трета визита на американския държавен секретар в региона. Антъни Блинкен ще се срещне с палестински и израелски представители, с които ще бъде обсъдено продължаването на помощта за Газа и освобождаването на всички заложници.

Споразумението, сключено между Израел и "Хамас" миналата седмица, даваше възможност за удължаване на прекратяването на огъня в замяна на освобождаване на допълнителни 10 заложници на ден. Сделката предвижда освобождаването на максимално до 100 заложници, които да бъдат разменени за до 300 палестинци, намиращи се в израелски затвори. В анклава ще бъдат доставени като допълнение и медицинска помощ, храна и гориво. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм