Пресбиопията или уморените очи е рефракционен дефект, възникващ поради загуба на еластичност на кристалната леща, естествената леща на окото, която ни позволява да фокусираме предмети на различни разстояния, известни като акомодация. С течение на годините кристалната леща постепенно губи естествената си еластичност и става по-твърда и следователно по-малко гъвкава. Постепенната загуба на акомодация обикновено се проявява от 40-годишна възраст и се развива с течение на времето.

Симптоми на пресбиопия

  • Трудност при фокусиране върху близки предмети.
  • Необходимостта да отдалечите предметите, за да ги видите по-добре.
  • Усещането, че текстът се движи и буквите са замъглени. Зрителна умора.
  • Главоболие при фокусиране върху предмети отблизо за по-дълъг период от време.
  • Сухота, зачервени очи, парене, излишни сълзи и усещане за песъчинки при използване на близко зрение за по-дълъг период от време.

Пресбиопията не може да бъде предотвратена, защото е свързана с процеса на стареене на окото. От 40-годишна възраст редовните прегледи са важни, тъй като това състояние е свързано с възрастта и тогава обикновено се появяват симптомите.

Препоръчват се различни упражнения и хранителни добавки (като лутеин) за забавяне на началото на пресбиопията, но до момента няма научни доказателства за ефикасността.

Един от начините за правилно възстановяване на физиологичната акомодация на окото би бил замяната на съдържанието на кристалната леща с прозрачен еластичен гел, който изпълва капсулния сак (Phaco-Eratz).

С навлизането на свръхбързите лазери (фемтосекундни лазери), друга възможност, която се разглежда, е възможността за извършване на операция върху кристалната леща, без да се засяга нейната прозрачност, като по този начин се възстановява нейната еластичност и акомодативна функция. 

Пресбиопията не може да бъде излекувана, но има мерки за облекчаване на проблемите с фокуса и следователно можем да говорим за коригиране на пресбиопията.

Оптична корекция

Има различни видове очила:

  • Монофокални лещи: те ни позволяват да виждаме отблизо.
  • Бифокални лещи: комбинация от далечно и близко виждане.
  • Професионални лещи: те ви позволяват да виждате добре на средно (компютърно) разстояние и близо.
  • Прогресивни лещи: предписанието се променя постепенно, за да се коригира далечината, средното и близкото зрение.

Има и бифокални или мултифокални контактни лещи, които трябва да бъдат индивидуално адаптирани към всеки пациент.

Хирургична корекция

Нито един от хирургическите методи, използвани досега, не е успял да възстанови истинската акомодация в динамичен и непрекъснато променлив смисъл, да се фокусира върху всички разстояния. Само определени начини за поправянето й в по-голяма или по-малка степен.

Основните използвани техники са:

Лазерна операция

Това включва формоване на роговицата, като по този начин се променя асферичността чрез увеличаване на дълбочината на фокуса, като по този начин се компенсира загубата на акомодация на кристалната леща.

Други хирургични техники, извършвани върху роговицата, включват моновизионна лазерна хирургия (LASIK или подобни видове). Коригира едно око, за да можете да виждате добре на разстояние (доминантно око), друго, за да можете да виждате добре наблизо (недоминантно око) и дори може да се използва за създаване на различни бифокални и мултифокални зони на роговицата (PresbyLASIK). Основният недостатък е, че това са необратими процедури.

Интракорнеални импланти на лещи

Имплантиране на тънки лентикули в дебелината на роговицата , или чрез повдигане на клапа като при LASIK хирургия, или чрез създаване на интерламинарен джоб. Тези импланти могат да бъдат от рефракционен тип (интракорнеална леща), дори за бифокална роговица, или във форма на диафрагма без оптична мощност. Тези процедури са обратими.

Импланти за вътреочни лещи

Това включва подмяна на кристалната леща с фалшива леща (бифокална, мултифокална или с разширен обхват). Тези лещи са подходящи за всички пациенти, поради което трябва да се направи пълно предоперативно изследване. В допълнение, те имат определени ограничения по отношение на визуалното качество и понякога се чувстват неудобно, особено през нощта, въпреки че мозъкът е този, който в крайна сметка избира подходящия образ по всяко време и способността му да се адаптира може да компенсира много от несъвършенствата на системата.

Успехът на рефрактивната хирургия до голяма степен ще зависи от индивидуализирането на лечението въз основа на добра диагноза и правилна индикация на хирургическата техника.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм