В продължение на десетилетия болестта Алцхаймер е загадка и източник на научни спорове. Но учени от Обединеното кралство и Белгия смятат, че са открили как мозъчните клетки умират докато пациентите боледуват, съобщават от Би Би Си.

Откритията са описани като "страхотни" и "вълнуващи", тъй като дават нови идеи за лечение на болестта.

Д-р Сюзън Колхаас от британската организация за изследване на болестта на Алцхаймер заяви, че резултатите са "вълнуващи", но все още са на ранен етап.

"Това откритие е важно, защото посочва нови механизми на клетъчна смърт при болестта на Алцхаймер, които досега не сме разбирали, и може да проправи пътя за нови лечения, които да забавят или дори да спрат развитието на болестта в бъдеще."

"За първи път получаваме информация за това как и защо невроните умират при болестта на Алцхаймер. В продължение на 30-40 години имаше много спекулации, но никой не беше в състояние да определи механизмите", казват учените.

Отговорите идват от експерименти, при които човешки мозъчни клетки са трансплантирани в мозъците на генетично модифицирани мишки. Животните бяха програмирани да произвеждат големи количества анормален амилоид.

Неотдавна беше постигнат успех в разработването на лекарства, които извличат амилоида от мозъка, и това е първото лечение, което забавя разрушаването на мозъчните клетки.

Дългоочаквани улики

Загубата на мозъчни клетки, наречени неврони, води до симптомите на болестта на Алцхаймер, включително до загуба на паметта.

Ако се вгледате в мозъка на хора с това заболяване, ще видите натрупването на анормални протеини, наречени амилоид и тау. Но учените не са успели да свържат точките между тези ключови белези на болестта.

Именно това смятат изследователите от британския Институт за изследване на деменцията към University College London и KU Leuven в Белгия.

Според тях анормалният амилоид започва да се натрупва в пространствата между невроните, което води до мозъчно възпаление, което не се харесва на невроните. Това започва да променя вътрешната им химия.

Появяват се заплитания от тау и мозъчните клетки започват да произвеждат специфична молекула (нарича се МЕГ3), която предизвиква смърт чрез некроптоза. (Некроптозата е един от методите, които тялото ни обикновено използва, за да изчисти ненужните клетки и да създаде нови).

Мозъчните клетки са оцелели, когато екипът е успял да блокира MEG3.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм