Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първото по рода си лекарство за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер -  "Leqembi".

То разработено от японската фармацевтична компания "Eisai" и базираната в САЩ "Biogen". FDA изисква върху опаковката на лекарството да бъде поставена информация, че страничен ефект от приема на този вид лекарство може да бъде оток на мозъка.

СЗО ще обмисли добавянето на лекарства за затлъстяване към списъка с „основни“

"Leqembi" е първото одобрено лекарство, което не само действа при симптомите на болестта на Алцхаймер, но и забавя процеса на нейното развитие и влошаване на когнитивните способности. Клиничните изпитвания показват, че приемът му забавя процеса на развитие на болестта с 27% при пациенти с ранен стадий на заболяването. Лекарството вече е получило ускорено одобрение от FDA през януари, но е необходимо пълно одобрение, за да може да влезе в здравната система.

Пробив в медицината: Лекарство за Алцхаймер показва добри резултати

"Днешното действие е първото потвърждение, че лекарство, насочено към основния болестен процес на болестта на Алцхаймер, е показало клинична полза при това опустошително заболяване", заяви Тереза Буракио, изпълняваща длъжността директор на Службата по неврология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA. 

Болестта на Алцхаймер е необратимо прогресивно мозъчно заболяване. То бавно разрушава паметта, мисловните умения и в крайна сметка - способността за изпълнение на прости задачи. Конкретните причини за болестта все още не са напълно известни.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм