„Между 13 и 14% от българските жени, които са на възраст между 19 и 29 години, са с поднормено тегло. Такъв висок процент досега не е наблюдаван у нас и той представлява много сериозен риск както за здравето на момичетата, така и за възможността да износят здрав плод. Тенденцията вероятно е свързана с подражание на модел за хранене и стремеж към много слаба фигура“.

Това коментира в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик националният консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването проф. Веселка Дулева. Като положителна тенденция специалистът изтъкна, че в периода от 2014 до 2020 г. се наблюдава 5% спад в относителния дял на жени със затлъстяване. Тя добави, че през зимата организмът ни е подложен на стресова ситуация, което осигурява и по-висок апетит.

Сериозен риск за здравето: Все повече момичета с поднормено теглоПроф. Веселка Дулева/ Getty images

„Дори температурата на тялото да намалее само с един или два градуса, ние изразходваме повече енергия, затова се нуждаем от повече калории, пълноценни белтъци и важни витамини. През есенно-зимния период са ни необходими предимно месо, риба, яйца, млечни продукти и плодове и зеленчуци,” обясни тя.

В заключение националният консултант по хранене припомни, че идва период, свързан с много празници и призова да се внимава с по-високия от необходимото прием на храна и алкохол.

Дарик

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.