Има значително нарастване на средната възраст при родилките, а причините за това са много. Сред тях са начинът на живот, професионалното израстване, желанието ни на първо място да изградим добра и стабилна кариера и добро представяне в обществото.

Това обясни пред Дарик д-р Иван Вецев, завеждащ Отделение рискова бременност във Втора САГБАЛ „Шейново” в столицата. По негови наблюдения крайностите в създаването на семейство са станали много големи.

Или възрастта е прекалено ранна – 18 или 19 години, което преди време се е считало за нормално, или е прекалено късна – след 35 или 40 години. Ние работим основно с високорискови групи и изчислих, че средната възраст на жените, които наблюдавам при женска консултация, е 36,7 години. Това означава, че почти 90 процента от тях са във възрастта над 32 години, а немалък процент са във възрастта над 40 – 15 процента,” обобщи специалистът.

Д-р Вецев посочи, че 35-години се считат за възраст, след която могат да настъпят редица усложнения при раждане на първо дете. След 40-годишна възраст рискът от тях нараства значително.

Той подчерта също така, че излишъкът от цезарови сечения и оперативни намеси при раждане е доста голям.

Тук ще се възползвам и от препоръките на Световната здравна организация, които са за насърчаване на нормалното раждане. Броят на цезаровите сечения е неоправдано висок по редица причини, а първата е страхът от раждането. Не препоръчвам на хората да се впускат към непознати за тях медицински интервенции пред това да родят своите деца физиологично, когато те са здрави,” категоричен бе д-р Иван Вецев.

Цялото интервю можете да чуете в аудиофайла.