В неделя Си Цзинпин си осигури трети мандат начело на Китай, но той се очертава рискован, предупреждават експерти, на фона на безпрецедентно забавяне на икономиката и нарастващо напрежение със САЩ. пише Асен Георгиев от БТА.

Китайският държавен глава беше преназначен за генерален секретар на Комунистическата партия, постът, който контролира по-голямата част от властта в Китай.

Търговията между Русия и Китай е нараснала до 136,08 млрд. долара

Нещо, което му проправя пътя към спечелването на нов петгодишен президентски мандат през март догодина.

Това означава скъсване с досегашния ред, тъй като след смъртта на основателя на режима Мао Цзедун (управлявал от 1949 до 1976 г.) преходът във властта в Китай беше институционализиран: президентът можеше да остане на власт само два мандата и максимум десет години.

През 2018 г. Си Дзинпин успя да промени Конституцията и премахна тези ограничения.

На 69 години, той може на теория да управлява Народната република до края на живота си.

Си Дзинпин си осигури трети мандат като лидер на Китай

"Повторното назначаване на Си Цзинпин е резултат от изключителната концентрация на личната му власт", ​​каза пред АФП китайски политолог, пожелал анонимност предвид деликатността на темата.

И "няма съмнение“, че сега Си ще се стреми да се задържи на власт доживот.

Това решение е "катастрофално за Китай" и вреди на комунистическата партия, смята този интелектуалец, защото според него възвестява "упадъка и застоя" на втората по сила световна икономика.

Бивш китайски президент бе изведен от конгреса на комунистическата партия

Икономическо забавяне

В самото начало на третия мандат на най-влиятелния човек в Пекин, всички погледи са вперени в икономиката на азиатския гигант.

След десетилетия на необуздан растеж, сега страната е изправена пред рязко забавяне, подсилено от безкомпромисна политика на "нулев КОВИД", която води до повтарящи се локдауни.

Тази седмица, за всеобща изненада, Китай отложи без обяснение публикуването на данните за тримесечния растеж.

Си Дзинпин направи първата си публична изява след слуховете за „държавен преврат“

Въпреки че през последните години Си Цзинпин наблягаше на потреблението и вътрешното търсене, с цел развитие на икономиката, запазването на здравните ограничения в Китай подкопава тази стратегия.

"Като се има предвид степента на ограниченията, малко вероятно е потреблението да се върне към равнищата преди КОВИД",  заяви икономистът Дан Ван от китайската банка "Хан Сън" (Hang Seng).

Секторите на туризма, транспорта и ресторантьорството са особено засегнати от това.

Онлайн тренд: Под домашен арест ли е Си Дзинпин?

Икономическата ситуация тежи и на някога доходоносния сектор на недвижимите имоти, в който много предприемачи се борят за оцеляването си.

Този сектор, заедно със строителния, съставлява една четвърт от брутния вътрешен продукт на Китай.

Той е и важен източник на приходи за местните власти.

Китай сигнализира, че може да пропусне целта за икономически растеж

Недвижимите имоти вече бяха засегнати от разпоредби, които от 2020 г. насам затрудниха достъпа до кредити за предприемачите, в интерес на борба срещу задлъжняването.

"Криви сметки"

Тези трудности идват в момент, когато отношенията между Китай и западните сили се обтягат.

Възстановяването на контрола над Хонконг, съдбата на уйгурското малцинство в Синцзян-Уйгурския автономен район, технологичното съперничество със Съединените щати, войната в Украйна... разногласия не липсват.

Регионална среща на върха: Путин и Си Дзинпин ще се срещнат с азиатски лидери

Светът "претърпява безпрецедентни промени от един век насам", отсече Си Цзинпин при откриването на конгреса на ККП.

На форума темата за "националната сигурност" до голяма степен надделя над всички останали, отбелязват синолозите.

Комунистическата партия също така за първи път включи в своя устав споменаване на своето "твърдо противопоставяне" на независимостта на Тайван.

Пекин смята острова с население от 23 милиона души за неразделна част от своята територия, въпреки че от над 70 години Тайван има собствено правителство.

Си Дзинпин кацна в Узбекистан

Свързаното с острова напрежение между Китай и САЩ нарасна значително след посещението през август на Нанси Пелоси - трета в йерархията на американската политика.

Смятайки това за посегателство срещу своя суверенитет, Пекин организира тогава най-големите си военни учения.

Преизбирането на Си Цзинпин "може да е елемент, който увеличава риска от въоръжен конфликт", смята Дан Маклин, базиран в Шанхай анализатор.

Тайван заяви, че няма да се откаже от суверенитета си

В случай на продължително икономическо забавяне, Комунистическата партия може да засили натиска си върху Тайван, за да укрепи своята легитимност, обяснява той пред АФП.

Причината е, че в момента ККП черпи основната си легитимност от нарастването на покупателната способност на населението, която рискува да бъде подкопана.

Застаряващият Си Цзинпин, заобиколен от екип, финансово зависим от него, също увеличава "риска от криви сметки" в решенията, предупреждава анализаторът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм