Тайван няма да се откаже от суверенитета си и няма да прави компромис по въпросите на свободата и демокрацията, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на тайванското президентство.

Народът на Тайван решително се противопоставя на идеята на Пекин по отношение на Тайван да бъде приложена идеята за "една държава, две системи", се казва още в изявлението.

Мъск предлага Тайван да се превърне в „специален административен регион“ на Китай

Тайванското президентство заяви това непосредствено след като китайският президент Си Цзинпин заяви в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ е този, който следва да реши тайванския въпрос, и че Китай никога няма да се откаже от правото си да прибегне до сила при решаването на този въпрос.

Съхраняването на мира и стабилността в Тайванския проток и региона е обща отговорност на двете страни и да срещаме на бойното поле не е опция, се подчертава в изявлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм