Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат заедно с други азиатски лидери в узбекския град Самарканд по Пътя на коприната.

Това ще е регионална среща на върха, обявена за предизвикателство към западното глобално влияние. В срещата ще участват и лидери от Индия, Пакистан, Турция, Иран и няколко други държави за срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в узбекския град. Основният ден на срещата на върха ще бъде петък.

Шолц: Путин все още вярва, че е имал право да нахлуе в Украйна

Въпреки това най-внимателно ще бъде наблюдавана срещата на руските и китайските лидери днес. Срещата на върха е шанс за Путин да покаже, че Русия не може да бъде изолирана в международен план. Сега е момент, в който силите на Москва са изправени пред сериозни неуспехи на бойното поле в Украйна. Си Дзинпин пътува за първи път в чужбина от първите дни на ковид пандемията.

Си Дзинпин кацна в Узбекистан

Според АФП той разглежда срещата като възможност да затвърди авторитета си на световен държавник. Това е важно за него, тъй като през октомври предстои ключовия конгрес на управляващата комунистическа партия в Китай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм