Китайският президент Си Дзинпин стана една от най-актуалните теми в Туитър на фона на необосновани съобщения, че той е под домашен арест и че Китай е в разгара на военен преврат.

Десетки хиляди потребители разпространиха непотвърдени слухове, че президентът е бил задържан и свален от Китайската Народна освободителна армия.

Китай смекчи реториката си по отношение на Тайван

Информацията, която нито един официален източник не потвърди, се появи заради отменени полети и пътувания на влакове и автобуси от Пекин в събота.

Уебсайтът на Beijing Capital Airport наистина показва, че няколко полета от столицата на Китай са били отменени, но много други, които са били планирани, са били изпълнени.

Китай сигнализира, че може да пропусне целта за икономически растеж 

Кореспондент на Си Ен Ен също отхвърли „дивите слухове“. „Социалните медии гъмжат от твърдения, че е имало преврат в Китай, че Си Дзинпин е под домашен арест. Но няма доказателства, че това е вярно“, заяви Фрида Гитис. 

Широко разпространено видео, публикувано в Туитър, показва редица военни превозни средства, дълги до 80 километра, които се насочват към Пекин на фона на съобщения за военен преврат на 22 септември.

Видеото обаче е по-малко от една минута, така че не се вижда дали колоната от военни машини е точно 80 км. Не е потвърдено кога и къде е заснет, нито че конвоят се насочва към Пекин, като част от военен преврат.

Регионална среща на върха: Путин и Си Дзинпин ще се срещнат с азиатски лидери

Президентът Си наскоро беше на срещата на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, където проведе разговори с президента на Русия Владимир Путин.

Междувременно Китайската компартия насрочи конгрес за трети мандат на Си Дзинпин, предаде БГНЕС. 

Конгресът, който се провежда два пъти на десетилетие, ще извърши и персонални промени във висшите партийни органи. Той ще избере около 200 члена на Централния комитет на партията, които на свой ред ще гласуват за 25-членно Политбюро и неговия всемогъщ Постоянен комитет - най-висшият ръководен орган на Китай, който в момента се състои от седем души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм