Китай сигнализира, че може да пропусне годишната си цел за икономически растеж, тъй като ограниченията на Covid тежат върху втората по големина икономика в света.

В четвъртък Политбюро - висшият политически орган на управляващата Комунистическа партия заяви, че има за цел да поддържа растежа в "разумни граници".

Китай обяви военно учение близо до Тайван

Той не спомена официалната цел за растеж от 5,5%, която беше поставил по-рано, пише БиБиСи.

Китай продължава да следва политика на нулев Covid, която постави големите градове в пълно или частично блокиране.

В изявление след тримесечната си икономическа среща 25-членното Политбюро, което се председателства от президента Си Дзинпин, каза, че лидерите ще се „стремят да постигнат възможно най-добрите резултати“.

Швейцария ще наложи същите санкции като ЕС, ако Китай нахлуе в Тайван

Той обаче също така призова по-силните провинции да работят за постигане на целите си за растеж.

Анализатори казаха, че липсата на споменаване на БВП е забележима, въпреки че икономистите по-рано прогнозираха, че ще бъде трудно за Китай да достигне целта си от 5,5%.

„Целта за растеж от 5,5% вече не е задължителна за Китай“, каза Айрис Панг, главен икономист за Китай в ING Bank, пред новинарското издание Wall Street Journal.

Китай успешно изстреля три спътника за дистанционно наблюдение Яоган-35

Те също така добавиха, че Китай призовава по-големите провинции да компенсират тези, които са били по-засегнати от блокирането.

„Пекин поиска провинциите, които са сравнително добре позиционирани, да се стремят да постигнат икономически и социални цели за тази година“, казаха анализаторите на Nomura Тинг Лу, Джинг Уанг и Харингтън Джанг.

Китай изстреля втория модул от космическата си станция (видео)

„Смятаме, че Пекин предполага, че целите за растеж на БВП за провинции с по-малко благоприятни условия, особено за тези, които бяха силно засегнати от варианта Omicron и блокировките, могат да бъдат по-гъвкави.“

По-рано този месец Китай заяви, че икономиката му се е свила рязко през второто тримесечие на тази година.

Китай ще мобилизира всички ресурси за ограничаване на COVID

Големите китайски градове, включително големият финансов и производствен център Шанхай, бяха поставени в пълно или частично блокиране през този период.

Някога бумът на пазара на имоти в Китай също е в дълбок спад, а продажбите на жилища спадат за 11 последователни месеца.

Шефът на ЦРУ: Въпросът за Китай е не дали, а кога да нахлуе в Тайван

Няколко китайски строителни предприемачи спряха строителството на вече продадени жилища поради опасения относно паричния поток.

През последните седмици някои купувачи на жилища заплашиха да спрат да плащат ипотеките си, докато работата не започне отново.

Кисинджър предупреди Байдън да не пресилва конфронтацията с Китай

През 2020 г. Китай взе рядкото решение да отмени своите цели за БВП в светлината на пандемията.

БВП измерва размера на една икономика. Измерването на неговото разширяване или свиване е един от най-важните начини за измерване на това колко добре или зле се представя една икономика и се следи отблизо от икономисти и централни банки.

Той също така помага на бизнеса да прецени кога да се разшири и да наеме повече работници или да инвестира по-малко и да съкрати работната си сила.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм