Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър заяви, че продължаващата конфронтация на Вашингтон с Пекин няма да помогне за предотвратяване на "хегемонията" на Китай и за нормализиране на отношенията, съобщи  БГНЕС, цитирайки Bloomberg.

Кисинджър: В интерес на Запада да се отчете позицията на Русия при регулирането на украинския конфликт

Според Кисинджър президентът на САЩ Джо Байдън трябва да гарантира, че вътрешната политика няма да попречи на "важността на разбирането на устойчивостта на Китай".

"Байдън и предишните администрации са били прекалено повлияни от вътрешнополитическите аспекти на възгледите за Китай... Разбира се, важно е да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да е друга държава... Това не може да бъде постигнато чрез безкрайни конфронтации", каза Кисинджър в интервю.

САЩ и Китай с петчасова среща, за да свалят напрежението помежду си

Преди това политикът заяви, че все по-враждебните отношения между САЩ и Китай рискуват да предизвикат глобална "катастрофа, сравнима с Първата световна война".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в речта си от 26 май относно курса на Вашингтон към КНР, че Съединените щати разглеждат Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство" за международния ред. Той обяви и създаването на нова структура в Държавния департамент, която да координира и прилага политиките, свързани с Китай, наречена China House. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отговори на изявлението на Блинкен, като призова САЩ да не преувеличават "китайската заплаха".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм