Западните страни трябва да вземат предвид руските интереси, когато обсъждат мирно уреждане на ситуацията в Украйна, за да избегнат увеличаване на китайското влияние върху Москва. Това мнение изрази Хенри Кисинджър в интервю за "The Sunday Times".

Китай ще се бори докрай, за да предотврати независимостта на Тайван

"Сега въпросът е как да сложим край на тази война. След като тя приключи, трябва да се намери място за Украйна, а също и за Русия, ако не искаме Русия да стане преден пост на Китай в Европа", изтъкна той.

Говорейки за НАТО, Кисинджър наблегна, че е "важно да се поддържа" съюз, който "изразява сътрудничеството между Европа и Америка", но е необходимо да се "признае факта, че предстоят големи неща" в Близкия изток и Азия.

"Те (страните-членки на НАТО) се събраха по въпроса за Украйна, защото им напомни за (старите) заплахи. Те се справиха много добре и аз подкрепям това, което направиха", подчерта той.

За разединението в САЩ

"Сега САЩ изглеждат по-вътрешно разделени, отколкото по време на войната във Виетнам", отбеляза Кисинджър.

Попитан дали САЩ са по-разединени днес, отколкото в края на 60-те и началото на 70-те години, дипломатът отговори утвърдително: "Да, безкрайно повече".

Байдън: Високите цени на бензина са „страничен продукт от помощта за Украйна“

По негово мнение по-рано Демократическата и Републиканската партии в САЩ можеха да взаимодействат по-силно помежду си по най-важните международни въпроси. "Терминът "национален интерес" беше пълен със смисъл, дори не беше обсъждан. Сега това свърши. Всяка администрация е изправена пред постоянна враждебност от страна на опозицията, основана на идеологически различия", изтъкна Кисинджър.

Дипломатът подчерта, че в момента се оспорват дори "основните ценности на Америка", включително въпросите за индивидуалната свобода и разпоредбите на конституцията.

Япония: Събитията в Украйна да не се потворят в Азия

За конфронтация с Китай

"САЩ навлизат в ера на конфронтация с Китай, във връзка с което западните политици трябва да се откажат от илюзиите за възможната озападняване на Китай", подчерта Кисинджър.

Според него "очакването на Китай да стане западен" вече не е приемлива стратегия.

"Не вярвам, че световното господство е китайска концепция, но това може и да се случи, когато станат много могъщи. И това не е в наш интерес", изтъкна американският дипломат.

Той каза още, че липсата на сериозен диалог между Вашингтон и Пекин "причинява дълбока загриженост".

Китай протестира срещу САЩ за възможната продажба на корабни части за Тайван

"Други страни ще искат да се възползват от това съперничество за свои собствени цели, без да разбират неговите уникални аспекти", отбеляза Кисинджър. "Следователно навлизаме в много труден период", допълни той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм