Китайският президент Си Дзинпин направи първата си публична изява, откакто се завърна от пътуването си до Централна Азия. С това той сложи край на слуховете в социалните мрежи за „държавен преврат“, информира Си Ен Ен.

Си Дзинпин посети изложба в Пекин, показваща постиженията на Китай през десетилетието му на власт, според държавната телевизия CCTV.

Онлайн тренд: Под домашен арест ли е Си Дзинпин?

На кадри се вижда как китайският президент носи защитна маска и за лице и гледа дисплеите в изложбената зала. С него посещение са направили и премиера Ли Къцян и други висши лидери, включително всички членове на върховния постоянен комитет на партията "Политбюро".

Си Цзинпин не е бил виждан публично след завръщането си в Пекин от регионална среща на върха в Узбекистан на 16 септември. Посещението е първото му чуждестранно пътуване от близо 1000 дни от началото на пандемията.

Китай смекчи реториката си по отношение на Тайван

Отсъствието му породи вълна от онлайн слухове, които твърдяха, без доказателства, че е бил свален при военен преврат и поставен под домашен арест.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм