Бившият китайски президент Ху Цзинтао беше отстранен от подиума, където седеше до настоящия държавен глава Си Цзинпин на церемонията по закриването на 20-ия конгрес на управляваща комунистическа партия днес, предаде БТА, позовайки се на информация от ДПА и Франс прес. 

79-годишният бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) беше изпроводен от двама разпоредители малко след като представители на чуждестранни медии бяха допуснати да влязат в заседателната зала на парламента в последния ден от продължилото една седмица събитие.

Тайван заяви, че няма да се откаже от суверенитета си

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля, отбелязва ДПА. АФП посочва, че китайските държавни медии изобщо не са съобщили за извеждането на Ху Цзинтао от залата.Изглеждащ в крехко здраве и напълно побелял, Ху не е изразявал открито подкрепа за сегашния китайски лидер. Той принадлежи към фракцията на Комунистическата младежка лига в партията, чиято роля беше отслабена от Си, отбелязва ДПА.

Си Дзинпин направи първата си публична изява след слуховете за „държавен преврат“

Ху предаде поста на генерален секретар на ККП на Си през 2012 г. след два мандата на тази длъжност. Бившият китайски президент се обявява за стария модел на "колективно ръководство" с представители на различните фракции и с ограничения за възрастта и броя на лидерските мандати, които 69-годишният Си Цзинпин иска да отмени, оставайки начело на страната за трети мандат.

Очаква се Си да бъде преизбран за трети мандат като генерален секретар на ККП, което на практика му гарантира преизбирането през март и като президент на Китай за безпрецедентен трети мандат, отбелязва АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм