Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат, съобщи БГНЕС.

Той обеща да работи усърдно като лидер на Китай. "Искам искрено да благодаря на цялата партия за доверието, което ни гласувахте", каза той пред журналисти. Си обеща да "работим усърдно при изпълнението на задълженията си, за да докажем, че сме достойни за голямото доверие на нашата партия и нашия народ".

Бивш китайски президент бе изведен от конгреса на комунистическата партия

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва БТА. Сега вече е почти сигурно, че Си ще изкара трети мандат като президент на Китай. Той ще бъде официално обявен по време на годишните законодателни сесии на правителството през март, предаде АФП.

Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - върхът на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо.

Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление.

Си също така наблюдава възхода на Китай като втората по големина икономика в света, огромната военна експанзия и далеч по-агресивната глобална позиция, която предизвика силна опозиция от страна на Съединените щати.

Тайван заяви, че няма да се откаже от суверенитета си

В речта си при откриването на 20-ия конгрес миналата неделя Си похвали постиженията на партията. Той обаче премълча вътрешните проблеми, като например затъващата икономика и щетите, нанесени от строгата му политика за нулев ковид.

Руският президент Владимир Путин изпрати "най-топлите си поздравления" на Си Дзинпин, който си осигури исторически трети мандат като ръководител на Комунистическата партия на Китай.

Путин каза, че "ще се радва да продължи нашия конструктивен диалог и съвместната тясна работа, насочена към укрепване на стратегическото сътрудничество между нашите страни". Той пожела на Си просперитет и "нови успехи", съобщи пресофиса на Кремъл.

И  Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати "най-топлите си поздравления" на китайския президент Си Дзинпин, който получи трети мандат начело на управляващата комунистическа партия на Китай.

"Моля, приемете моите най-сърдечни поздравления за радостната новина, че бяхте избран отново за генерален секретар на Централния комитет на партията", гласи съобщението на Ким, разпространено от единствената информационна агенция на Севера. "Аз, заедно с вас, ще оформим по-красиво бъдеще на отношенията между КНДР и Китай, отговаряйки на изискванията на времето", коментира той. 

По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. 79-годишният Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Постоянния комитет на Политбюро в Голямата зала на народа в Пекин, където седеше до президента Си Дзинпин.

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля, отбелязва ДПА.

Си Дзинпин направи първата си публична изява след слуховете за „държавен преврат“

Държавните медии съобщиха късно в събота, че Ху е настоял да присъства на сесията, въпреки че не се чувства добре.

"Когато не се чувстваше добре по време на сесията, неговият персонал, в името на здравето му, го придружи до стая в съседство с мястото на заседанието, за да си почине. Сега той е много по-добре", заяви агенция Синхуа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм