С най-много машини зад граница на предстоящите избори ще се гласува в Турция – 220 в 112 секции. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Министерството на външните работи.

Общо на 301 места ще се гласува с машини в чужбина, като в 238 ще има по две машини. За тези избори машините са 539, което със 120 повече от последните избори. За САЩ и Великобритания машините също са изпратени, като започва и тяхното получаване. Във всички 755 секции се доставят и необходимите бюлетини.

Матева пред Дарик: Гласуването на болните от Ковид остава неуредено

Процесът по организацията на изборите в чужбина протича в рамките на планираното, увери постоянният секретар на външното ни министерство Иван Кондов. По думите му над половината от машините, предназначени за изборите в чужбина, вече са изпратени.

Общият брой на машините за чужбина е безпрецедентен, заяви зам.-председателят на Работна група „Избори“ към външното ни министерство Калин Анастасов. Той уточни, че в сряда от външното министерство са били допуснати в склада с машините, които са били подготвени за по-малко от 24 часа.

Машините и хартиените бюлетини заминаха за Гърция

В понеделник Централната избирателна комисия ще проведе обучение в Министерството на външните работи на 400 представители на ведомството, които ще бъдат командировани за изборите. Назначени са и голяма част от членовете на секционните избирателни комисии за чужбина.

От външно министерство увериха, че всички секции зад граница са подготвени така, че да могат да приемат желаещите да гласуват.

Изборите: Обяснени само по Дарик с Константин Вълков

Външното ни министерство коментира и отправената от Република Северна Македония молба към България за осигуряването на голямо количество електроенергия. От ведомството уточниха, че цената е много по-близка до производната, отколкото до пазарната.

От МВнР обясниха, че страната ни се затруднява да помогне на Северна Македония по начина, по който тя иска, тъй като бихме нарушили регулаторната си рамка и европейските регламенти. Все пак външното министерство търси съобразен с европейските изисквания начин, за да окаже помощ на съседната ни държава.

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм