Застудяването с 3 градуса увеличава броя на исхемичните инсулти с 10 процента. По-важното е обаче да се знае, че празничните дни, които предстоят, са свързани с по-дълго престояване около масата, с консумация на по-мазна и повече храна, както и с прием на повече алкохол.

Как стигнахме до извода, че теренът, избран за многопрофилна детска болница, е най-добрият?

Това води до промяна в степента на сгъстеност на кръвта и до повишаване на кръвното налягане. Затова броят на инсултите се увеличава, а хората трябва да съобразяват лекарствата си, заяви пред Дарик един от най-добрите невролози у нас проф. Димитър Масларов, който завежда Клиниката по нервни болести Университетската Първа МБАЛ в столицата. 

Възможна ли е мисията за трансплантиране на изкуствено сърце

Той уточни, че очакванията са били коронавирусът значително да увеличи инсултите. Резултатите обаче показват, че увеличението не е значително, а е едва с 4 - 5 процента. Фактор за това е и ненавременното търсене на медицинска помощ поради страха от болница, обясни неврологът. 

С него разговаря Димитър Панев...

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм