Изкуственият интелект помага на специалистите по очно здраве в създаването на оптичните стъкла и оптичните лещи за корекция на зрението и по-специално прогресивните стъкла, които са предназначени да коригират зрението в така нареченото възрастово далекогледство. Това каза в ефира на Дарик оптикът Лиляна Станкова. 

“Ние разчитаме на изкуствения интелект да събира достатъчно данни, които да бъдат базирани на обективни измервания, на мнението на потребителите, за да може да се оптимизират дизайните на прогресивните стъкла, с които те могат да си служат, виждейки на всяка една дистанция - от далечно, през средно разстояние на компютър и близко, когато четат с тях. Изкуствения интелект може да помогне много в прецизното анализиране и събиране на тези мнения и на тези предпочитания, и да даде възможност да си изчисли такъв прецизен дизайн, който максимално да се адаптира към лицето, което ще ползва такъв вид очила, така че той да има едно естествено зрение на всяка една дистанция”, коментира Станкова.

По думите ѝ изборът на подходящ дизайн на прогресивните стъкла зависи от индивидуални нужди на всеки човек, предпочитанията му и начинът, по който използва очите си и респективно очилата, с които си служи. Важното е на първо място да се извърши консултация с оптик или очен специалист, който да може да предложи най-подходящото решение, след консултация за зрителните потребности и специфични изисквания.

Лиляна Станкова посочи няколко типовете дизайни на прогресивните стъкла. 

“На първо място можем да посочим конвенционалните или стандартните прогресиви, които са за ежедневно употреба, за навсякъде, за да можем да виждаме надалеч, на средна и близка дистанция. Те са подходящи за хора, които например искат да се разхождат с тях, да шофират или да работят от време на време на компютър или да прочетат нещо. Съществуват и дизайни, които са свързани с близкото виждане и по-специално за хора, които най-често използват близката дистанция за четене. Ето защо при тях се налага да се приложи един оптимизиран дизайн за по-голямо удобство и комфорт”, посочи оптикът.  

Слушайте целия разговор в прикачения звуков файл.