Темата за кърменето е предмет на много дискусии.

Нужна ли е специфична подготовка от страна на бременната жена, защо Международната асоциация по кърмене препоръчва кърмене на поискване, от ключово значение ли е балансираният хранителен режим при кърмачките и докога процесът на кърмене би трябвало да приключи? 

В рубриката на Дарик радио „Най-добрите лекари“ отговорите търсим от д-р Нели Донева, която е част от екипа на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Част от професионалните й интереси са насочени към кърменето, помощ на майките и преминаването през този физиологичен процес за щастливи майки и здрави бебета.

Д-р Донева е категорична, че специфична подготовка на гърдите от страна на бременната жена не е необходима. „Млечните жлези физиологично се подготвят за раждането и последващата лактация още с началото на бременността. Всички стари препоръки за обтриване на гърдите с хавлии или използване на различни кремове не са препоръчителни за бъдещите майки“, обясни в ефира на Дарик тя.

По думите й, Международната асоциация по кърмене препоръчва кърмене на поискване, тоест, когато детето има признаци за глад, жажда или просто търси контакт с майката. Съществуват и школи, които препоръчват кърмене по график, особено за недоносени бебета. Според доктор Донева, кърменето на поискване обаче е световен стандарт.

Темата за изцеждането на кърма и използването на помпи също е важна за много майки. „Не е необходимо това да се прави след всяко кърмене. Това е индивидуален процес и зависи от физиологичните нужди на майката“,  счита специалистът.

Според доктор Донева, балансираният хранителен режим на кърмещите майки и уверената физическа активност са от ключово значение. Кърменето само по себе си също подпомага процеса на възстановяване и помага на майките да възвърнат теглото си по-бързо.

Силиконовите зърна не са необходимост за всички жени, казва още специалистът. Те се използват при специфични физиологични проблеми и е важно да се направи консултация, с лекар, преди се използват.

От ефира на „Най-добрите лекари“ д-р Нели Донева увери още, че кърменето на близнаци е абсолютно възможно

То има двустранно влияние върху имунитета на майката и бебето. Коластрата, богата на имуноглобулини, подпомага пасивния имунитет на малчугана.

Според Световната здравна организация, кърменето се препоръчва до навършване на една година, а максимум до две години. Доктор Донева подчерта, че постепенното захранване на детето трябва да започне след шестия месец, като до година и половина процесът на кърмене би трябвало да приключи.

Клиниката по гинекология към университетската болница "Свети Георги" в Пловдив се стреми да предостави необходимата подкрепа и информация на всички майки, които желаят да кърмят. Всяка жена прави своя информиран избор, а екипът на клиниката е готов да помогне във всеки етап на този процес.