Кремъл твърди, че руски сили са навлезли в североизточния граничен град Волчанск, близо до втория по големина украински град Харков. Украйна твърди, че там все още се водят тежки боеве, пише Би Би Си.

След изненадващото нахлуване през границата в петък Русия засили нападенията си в региона, като завзе най-малко девет села и населени места в една от най-значителните сухопътни атаки след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Хиляди цивилни избягаха към Харков, а сред украинските командири има опасения какво може да се случи, ако руските сили се доближат до града в артилерийски обсег.

Украинската армия заяви, че Русия е разгърнала „значителни сили“ - до пет батальона - в последната си офанзива, като призна, че противникът е имал „тактически успех“.

В изявление армията твърди, че Русия е загубила повече от 100 военнослужещи за един ден, като добавя, че предприема мерки за отблъскване на настъпващите сили.

През последните дни Волчанск, разположен на 74 км. от Харков, беше силно бомбардиран, а служители от околния регион твърдят, че Москва вече атакува селища с плаващи бомби.

Въпреки че е важен град в региона, Волчанск няма особено военно значение, макар че превземането му би било удар по военния авторитет на Украйна.

Областният ръководител на Харков Олег Синегубов заяви, че Русия умишлено се опитва да разтегне фронтовата линия, като атакува на малки групи в нови посоки.

Той заяви пред местна телевизия, че украинските сили удържат руските войски, но предупреди, че боевете могат да обхванат нови селища, според Ройтерс.

Близо 6 000 души са били евакуирани в региона, каза той и добави, че 30 селища са били засегнати от минометен или артилерийски обстрел.

Макар да се смята, че това руско трансгранично нахлуване все още е малко вероятно да успее да превземе Харков, постепенното им приближаване към тази нова, североизточна фронтова линия само увеличава тревогата на живеещите там.

Разочаровани украински войници разказват пред Би Би Си, че първоначално руските войници са могли просто да „влязат“ в региона поради липсата на отбрана.

Костянтин Тимченко, който живее във Волчанск, е сред напускащите града и се отправя към относително безопасния Харков и споделя, че е шокиран от близостта на бойните действия.

„На половин километър оттук вече се водят боеве с автоматични оръжия“, каза той.

„От едната страна са, а от другата - нашите“.

„Танковете постоянно се приближават, стрелят в гръб и после си тръгват. Мислех, че всичко ще бъде наред. Бях шокиран. Съжалявам, че не знаех предварително.“

Далеч от Харков, двама души са загинали при обстрел в контролирания от Русия град Донецк в Източна Украйна, твърди кметът, назначен от Русия.

И най-малко трима души са загинали при удар по индустриална зона в Краснодон, известен като Сорокина на украински, контролирана от Русия част от Източна Украйна, заяви местният губернатор, назначен от Москва.