Изненадваща рокада в Кремъл. Руският президент Владимир Путин предложи първия вицепремиер Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу, предаде ТАСС, цитирайки указ, публикуван днес на сайта на Кремъл. Според анализатори отстраняването на Шойгу е част от сериозни промени в правителството, предложени от Путин броени дни след като положи клетва като държавен глава за пети мандат.

Руският президент сменя министъра на отбраната повече от две години след началото на войната в Украйна, която в момента се намира във фаза, в която Москва отваря нов фронт край Харков.

Няколко дни след като започна сухопътна атака в североизточния украински регон, и засилва натиска си в Донбас, особено към град Часов Яр.

Шойгу беше начело на военното министерство от 2012 г. и отнесе много критики след началото на войната срещу Украйна, особено от покойния вече Евгений Пригожин (бел. Ред. лидера на Вагнер). Шойгу ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев. Смятан за близък до Путин, той също така ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс, посочва Ройтерс.

Следващият руски министър на отбраната Андрей Белоусов е на 65 години, икономист по образование.Белоусов ще бъде заменен като първи вицепремиер от Денис Мантуров. Досега Мантуров бе вицепремиер и министър на промишлеността и търговията.

"Министерството на отбраната трябва да бъде напълно отворено за иновации, за възприемане на всички напредничави идеи. Затова президентът избра кандидатурата на Белоусов", обясни изненадващото назначение говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кои са другите рокади в Кремъл?

Антон Алиханов ще е новият министър на промишлеността и търговията, а Сергей Цивилев ще замени Николай Шулгинов като министър на енергетиката. Другите знакови фигури в руското правителство запазват своите постове. Сред тях са премиерът Михаил Мишустин и дългогодишният министър на външните работи Сергей Лавров – начело на руската дипломация вече повече от 20 години.

Директорите на Федералната служба за сигурност и на Службата за външно разузнаване, Александър Бортников и Сергей Наришкин, също остават на постовете си. Александър Новак запазва поста си на вицепремиер, отговарящ за икономиката и енергетиката.

Предстои формален вот в двете камари на руския парламент за утвърждаване на тези неочаквани промени в правителството, но партията на Путин "Единна Русия" контролира Държавната дума и Съвета на Федерацията, където няма никаква реална опозиция.