Украйна задържа двама служители по сигурността, обвинени в участие в координиран от Русия заговор за убийство на президента Володимир Зеленски, съобщи Би Би Си.

От Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщиха, че те са били част от мрежа от агенти на руската Държавна служба за сигурност (ДСБ).

Арестуваните са двама полковници от украинското подразделение за защита на правителството. 

Съобщава се, че са се опитвали да достигнат до потенциални "изпълнители" сред охранителите на Зеленски, за да го отвлекат и убият.

"Разследващите от контраразузнаването и СБУ разбиха плановете на Федералната служба за сигурност (ФСБ) за ликвидиране на президента на Украйна и други представители на висшето военно и политическо ръководство на държавата", обяви Службата за сигурност на Украйна в социалните мрежи.

Други цели са били ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов и началникът на СБУ Василий Малюк, допълва британската медия.

Съобщава се, че групата е планирала да убие Буданов преди православния Великден, който тази година се почете на 5 май.

Според украинската служба полковниците са имали за цел да използват къртица, за да получат информация за местоположението му, което след това да атакуват с ракети и дронове.

Един от офицерите, който по-късно е бил арестуван, вече е бил купил дронове и противопехотни мини, съобщиха от СБУ.

Ръководителят на СБУ Василий Малюк заяви, че нападението е трябвало да бъде „подарък за Путин преди встъпването в длъжност“ - имайки предвид руския президент Владимир Путин, който положи клетва за пети мандат като президент в Кремъл.

"Операцията се превърна в провал на руските специални служби, но не трябва да забравяме - врагът е силен и опитен, той не може да бъде подценяван“, добави той.

Двамата украински служители са задържани по подозрение в държавна измяна и в подготовка на терористичен акт.

СБУ заяви, че трима служители на Федералната служба за сигурност са ръководили организацията и нападението.

Единият от тях, назован като Дмитрий Перлин, е набирал „къртици“ още преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Друг служител на ФСБ, Олексий Корнев, съобщава, че е провел „конспиративни“ срещи „в съседни европейски държави“ преди инвазията с един от арестуваните украински полковници.

Съобщава се, че руските сили са се опитвали да убият Зеленски от началото на войната.

Миналия месец един поляк беше арестуван и обвинен в планиране на сътрудничество с руските разузнавателни служби с цел подпомагане на евентуално убийство на Зеленски.