Сенатът на САЩ одобри финансовият пакет в размер на 95 млрд. долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише закона още днес. Припомняме, че Камарата на представителите на САЩ гласува подкрепа за дълго отлаганата мярка в събота.

Тя включва военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, чието изпращане, според Пентагона, може да започне до дни.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства приемането на финансовия пакет с изявление късно във вторник.

“Това е изключително важен закон, който ще направи нашата нация и света по-сигурни, тъй като подкрепяме нашите приятели, които се защитават срещу терористи като Хамас и тирани като Путин”, каза Байдън след гласуването.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър коментира: 

“След повече от шест месеца упорита работа и много завои по пътя, Америка изпраща послание на целия свят: няма да ви обърнем гръб”, коментира Шумър.

През февруари Сенатът прие подобен пакет от помощи, но група консерватори, които се противопоставиха на нова подкрепа за Украйна, попречиха той да бъде гласуван в Камарата на представителите.

Миналата седмица демократите и републиканците в долната камара се споразумяха, за да заобиколят тази опозиция и приеха пакета с гласовете на 311 конгресмени.

В крайна сметка те се споразумяха около пакет от законопроекти, който включваше чуждестранната финансова помощ, както и законодателство за конфискуване на руски държани активи от западни банки; нови санкции срещу Русия, Иран и Китай; и разпоредба, която ще принуди китайската компания ByteDance да продаде популярната социална медийна услуга TikTok.