Германският канцлер Олаф Шолц, който по-късно днес ще бъде приет в Белия дом, призова помощта на САЩ за Украйна ще бъде деблокирана бързо от американския Конгрес, като предупреди, че без подобен принос от страна на САЩ, ситуацията в Украйна ще се усложни много, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В четвъртък вечерта Шолц проведе среща със сенатори от Демократическата и Републиканската партия на САЩ, като ги призова да засилят подкрепата за Украйна.

Преди отпътуването си за САЩ Шолц призова ЕС и САЩ да направят повече в подкрепа на Украйна срещу руската агресия, като определи като недостатъчни ангажиментите, поети в тази насока досега.

Това е трета визита на Шолц в САЩ от встъпването му в длъжност като канцлер на Германия през есента на 2021 г.

Посещението в става в момент, в който Байдън и републиканската опозиция от месеци спорят по законодателен текст, включващ военна помощ от около 60 милиарда долара за Украйна. Вчера Сенатът на американския Конгрес направи първи стъпки в деблокиране на ситуацията със законопроекта, но не се знае каква ще е съдбата му в Камарата на представителите, където парламентаристи, близки до Доналд Тръмп отказват да дадат допълнителни средства на Киев.

Неотдавна 27-те страни членки на ЕС решиха да отпуснат 50 милиарда евро за Украйна.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм