„Интервюто не е особено впечатляващо от гледна точка на международния пиар и практиките, които се използват в такива ситуации”. Това мнение изрази в предаването „Без претенции” по Дарик радио доц. Пламен Ралчев, ръководител на катедра Международни отношения в УНСС.

„Всичко изглежда доста режисирано - както по начина, по който се поставят въпросите, така и възможнстта, която получава руският президент в самото началото да направи едно доста дълго, около 20-25 минути, екзпозе, преглеждайки ситуацията в Източна Европа, обяснявайки руската визия за Източна Европа, като че ли самото интервю е опит да се легитимират руските претенции към Източна Европа и тези послания руският президент ги отправя към средностатистически жители на западните държави, но конкретно фокусът са САЩ, предстоящите избори, разделението относно помощта за Украйна”, допълни доц. Ралчев.

По думите му опитът да се засили колебанието на Запада относно това дали и доколко да бъдат ангажирани с каузата на Украйна е стратегическата цел на Русия - да подхранва това разделение и да създава, колкото се може повече забавяне и обезкуражаване на подкрепящите Украйна.

Доц. Ралчев обясни и как се променя позицията на САЩ спрямо Украйна. Според него вероятно ще се борят двете тенденции на отдръпване от ангажиментите и запазването на част от влиянието за създаването на т. нар. трансатлентическо единство за ангажиментите, които САЩ имат в Европа.

„Трябва ясно да кажем - това са две тенденции в американското общество, които отдавна съществуват. Една линия на колебание и на съмнение дали изобщо САЩ трябва да се ангажитрат с проблеми извън тяхната територия, дали не трябва да се фокусират повече върху своето собствено благополучие. САЩ имат и много други проблеми, които Путин използва - той казва „вие си имате много други проблеми, защо се занимавате с Украйна”, каза още доц. Ралчев.

Той е на мнение, че началото на тази война е много сериозна щета за имиджа на Русия в международните отношения, не само за Путин.

„В самото начало и аз, и друи колеги казахме, че тази война ще бъде продължителна. И двете страни са готови на всичко, готови са да търпят много жертви. Самият начин, по който се води войната, тя вече стана и много технологична. Но това означава, че войната може да се води още много дълго време, просто ще струва по-скъпо. Щетите ще бъдат върху инфраструктура, върху бъдещите възможности да бъде използвана дадена територия”, обясни проф. Ралчев.

По думите му вероятно едва когато една от двете страни покаже някакъв знак на изтощение, тогава ще започнат някакви преговори, но те също няма да бъдат лесни.

Доц. Ралчев коментира и конфликта в Близкия Изток, като заяви, че той от самото начало на своето възникване е един театър на геополитическо противопоставяне и в момента има изнесено напрежение и там.

Русия е заинтересована там да има една дифузия, да се създаде още един център на напрежение, който да привлича международното внимание, да ангажира Запада”, посочи доц. Пламен Ралчев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм