В първото интервю на Владимир Путин пред журналист от САЩ – Тъкър Карлсън, след началото на войната в Украйна, руският президент заяви, че Русия ще се бори за своите интереси, но няма намерение да разширява водената от нея война в Украйна към други страни като Полша и Латвия, предадоха световните агенции.

Кремъл заяви, че Путин се е съгласил на интервюто с Карлсън, защото подходът на бившия водещ на Fox News се различава от "едностранчивото" отразяване на конфликта в Украйна от много западни новинарски агенции.

В продължение на повече от два часа Путин обсъждаше различни аспекти на ситуацията в региона.

В отговор на въпроса дали може да си представи сценарий, при който би изпратил руски войски в Полша, която е членка на НАТО, Путин категорично заяви, че това е възможно само в случай на нападение от страна на Полша към Русия: "Само в един случай, ако Полша нападне Русия. Защо? Защото ние нямаме никакъв интерес в Полша, Латвия или където и да било другаде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакъв интерес."

"Москва няма териториални претенции към тези страни", добави руският президент.

Руският президент заяви, че основната му грижа е за бъдещето на отношенията между Русия, Украйна, Полша и други държави. Той изрази убеждението си, че възстановяването на тези отношения ще отнеме време, но е възможно. В същото време изрази критика към украинските власти за тяхната идентичност, която по негово мнение е базирана на "фалшиви герои", сътрудничили с нацисткия режим по време на Втората световна война.

Путин заяви още, че съветската република Украйна е била създадена от болшевиките, дотогава тя не е съществувала. Първоначално думата "украинец" е означавала, че човекът живее в покрайнините на държавата, обясни президентът на Русия, цитиран от ТАСС.

Той изрази убеждението си, че възстановяването на тези отношения ще отнеме време, но е възможно.

Путин също така коментира и отношенията на Русия със Запада, като подчерта, че Москва е отворена за диалог и готова да се преговаря със Запада. Той обаче изрази загриженост относно агресивната политика на САЩ и подчерта необходимостта от промяна в отношенията между страните.

В интервюто си Путин също така коментира възможността за освобождаване на американския журналист Еван Гершкович, задържан в Русия, като подчерта, че сделката е възможна, но подлежи на преговори и определени условия.

Путин говореше на руски език, а отговорите му бяха дублирани на английски.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм