“Времето между политическите решения и реалните щети за врага на фронтовата линия, между одобрението на пакета и укрепването на нашите войници, трябва да бъде възможно най-кратко”. Такъв призив отправи във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володомир Зеленски.

Той благодари за решението на американския конгрес, който в събота одобри военната помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара. Финансовият пакет беше приет след месеци отлагане и спорове между републиканци и демократи, които в крайна сметка се обединиха около решението.

“Това укрепване трябва да бъде онова, което е в състояние наистина да промени ситуацията на фронтовата линия. Противовъздушната отбрана на фронтовата линия е също толкова важна, колкото и защитата на нашите градове и села. Важни са нашите способности за далечен обсег, артилерията и способността ни да разширяваме зоната на контрол.

Сега всеки ден е важен от гледна точка на комуникацията, политиката и логистиката. И аз съм благодарен на всички наши приятели в Съединените щати, както и на партньорите ни по света, които виждат общите възможности и задачи по същия начин, както ние в Украйна”, посочи Зеленски.

Той призова съюзниците на Украйна за незабавни действия по спиране на “руския терор с всички средства”, което от своя страна, по думите му ще ограничи “терористичния потенциал на Русия”.

По-рано днес украинският президент даде интервю за предаването “Среща с пресата“ (“Meet the Press“) на американския телевизионен канал NBC. Зеленски заяви, че американската помощ за Украйна ще изпрати послание, че Украйна няма да се превърне във “втори Афганистан“. 

“Необходимо е процесът на отпускане на тази помощ да достигне крайната си точка, като след Камарата на представителите в Конгреса на САЩ бъде одобрена и от Сената, допълни държавният глава на Украйна“, заяви Зеленски.