Държавите-членки на НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

"В допълнение към "Пейтриът" има и други оръжия, които съюзниците може да предоставят, включително френската "Сампти". А много други, които не разполагат налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна", посочи той.

От друга страна Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна. Тя ще бъде в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски отново призова страните от Алианса за помощ на фона на поредните руски удари. Той подчерта, че страната му има нужда от 


системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити.

Държавният глава участва във виртуална среща на министрите на отбраната от НАТО. По думите му Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия. Зеленски повтори, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.

"Нашето небе трябва отново да стане безопасно и това е възможно. Зависи напълно от вашия избор, който да покаже, че наистина сме съюзници", каза украинският президент. 

В същото време при нова руска атака в в Днепропетровска област са загинали осем души. 
Ударени са железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Южни. 

От Кремъл пък твърдят, че мъж и жена са загинали в Белгородска област при атака на украински дронове. В Калужка област при взрив на дрон е била поразена енергийна инстраструктура, подобен инцидент има и в Смоленска област.