Доналд Тръмп заплашил да насърчи руската агресия, ако държавите от НАТО не изпълнят финансовите си задължения към алианса. Това стана ясно от думите на бившия американски президент пред симпатизанти в Южна Каролина, където той преразказа история, разиграла се преди време, между него и неизвестен лидер на страна от НАТО.

Американски издания припомниха, че Тръмп и преди е разказвал тази история, но в случая е стигнал по-далеч, признавайки, че е заплашил да “насърчи Русия да прави каквото си поиска”.

“Президент на голяма страна се изправи и ме попита: “Добре, сър, ако ние не платим и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?” Аз му отговорих: “Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска. Вие трябва да си платите. Трябва да си платите сметките”, разказа Тръмп пред симпатизантите си в Конуей.

“Насърчаването на инвазиите на територията на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и ненормално и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката на страната ни”, коментира говорителят на Белия дом Андрю Бейтс по повод изявлението на Тръмп.

Коментарът на бившия американски президент, който е и най-вероятният кандидат за президент на Републиканската партия за изборите през есента, идват в момент, в който Украйна продължава усилията си да предотврати руското нахлуване, на фона на сериозен недостиг на оръжия и боеприпаси за украинските военни сили. На този фон републиканците в Конгреса на САЩ стават все по-скептични по отношение на предоставянето на допълнителна финансова помощ за страната.

Преди дни президентът Джо Байдън апелира да бъде приета помощ в размер на 60 млрд. долара за Украйна за целите на отбраната.

“Часовникът тиктака. Всяка седмица, всеки месец, който минава без нова помощ за Украйна, означава по-малко артилерийски снаряди, по-малко системи за противовъздушна отбрана, по-малко средства, с които Украйна може да се защити от руското нападение“, заяви Байдън.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts