Край на рязкото покачване на цените на имотите и отрезвяване на пазара през тази година очакват експертите в бранша. Сделките с имоти вече намаляха, но все още ниските лихви по ипотечните заеми примамват купувачи да теглят кредит за жилище. Това, разбира се, се отразява и на цените, като в големите градове като София, Пловдив и Варна, те все още не тръгват надолу, но не така стоят нещата в по-малките градове.

„От началото на годината пазарът на имоти се сви. Тъй като сме в тясно сътрудничество с търговски банки, прави впечатление, че те затегнаха изискванията за отпускане на банков кредит. Правят се повече проверки, не се дават така лесно кредити за покупка на имот, както беше преди. Това е последица от промените в лихвите”, заяви за darik.bg Павлина Тодорова от Национално сдружение за недвижими имоти.

Започна ли поевтиняването на имотите у нас?

По думите й банките стават по-предпазливи в отпускането на заеми, което рефлектира и върху пазара на имоти. „Хората започнаха да се замислят и не на всяка цена инвестират в покупката на имот. Другата причина е, че животът стана по-скъп, а доходите на хората не са се увеличили”, допълни тя. И прогнозира свиването на пазара да продължи в по-малките градове в България, докато в по-големите то ще се усети по-слабо, защото хората там имат повече възможности, а заплатите са по-високи.

Цените

Експертът очаква лек спад на цените. „Ако се вдигнат лихвите по ипотеките, това неминуемо ще доведе до намаление на цените на недвижимите имоти. Разбира се, зависи от населеното място, но ще има намаление. Не вярвам обаче в близките няколко години цените да достигнат нивата преди поскъпването”, категорична е Тодорова.

Променя се и тенденцията, щом жилище излезе на пазара, веднага да се купува. Търсене на имоти има, но на по-приемливи цени, ако цената е твърде висока, този имот се предлага с месеци. „Малко се отрезвява пазарът, купува се, но не на всяка цена”, допълва експертът.

Къде месечните наеми на имотите достигат $11 хил.?

Ако имотът се купува с цел инвестиция, най-желани са малки жилища – гарсониери или двустайни апартаменти, както тухлени, така и панелни. До миналата година българи, които живеят в други държави – Германия, Полша, Белгия, в края на пролетта и началото на лятото започват запитвания, а техни близки идват да гледат жилища от тяхно име. Тази година обаче запитвания няма, посочва експертът. Отдава го на това, че хората са свили харчовете заради високата инфлация.

Някои пък се въздържат от покупка сега с презумпцията, че утре цената на този имот може да бъде по-ниска.

Къде жилищата по света са най-скъпи и какво е мястото на София в класацията?

Снимка: Pixabay

Лихвите

Последните данни на Българската народна банка показаха, че все още лихвите по жилищните заеми не са тръгнали нагоре, за разлика от тези по потребителските и по депозитите. По потребителските кредити през април тази година средният лихвен процент се е увеличил с 0,24 процентни пункта и вече е 8,48%. Поскъпват разходите по тези заеми, като годишният процент на разходите (ГПР) нараства с 0,23 пр. п. до почти 9 на сто.

При жилищните кредити в левове обаче лихвата през април дори се понижава, макар и с малко - с 0,08 пр. п., като ипотеки се отпускат при средна лихва от 2,54%. Разходите по тези заеми също намаляват с 0,06 пр. п. до 2,80%. Въпреки това новоотпуснатите заеми за жилище са намалели с 14,7% или с 92,5 млн. лв.

София

Цените в София остават високи, показват данни на една от компаниите за недвижими имоти. Панелка може да супи средно за 1300 – 1650 на квадратен метър в крайните квартали, като най-ниски са цените в "Люлин" и "Дружба". В централната част на града и районите от широкия център „на зелено” цените започват от 1600 евро/кв. м до 1850 евро/кв. м, а според данни на компанията сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро/кв. м.

Как по-високите лихви ще се отразят на цените на имотите у нас?

Най-активно е предлагането в районите "Малинова долина", "Студентски град", "Надежда", "Люлин" и "Овча купел". Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро/кв. м до около 1800-1900 евро/кв. м, в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране.

Пловдив

В Пловдив цените варират от 800 до около 1800 евро/кв. м. Предпочитани райони за покупка на жилище в града са "Тракия", "Смирненски", район "Централен". На пазара се предлагат основно двустайни и тристайни жилища, най-активно в "Остромила" и "Гребна база".

Къщи

Брокерите са категорични, че продължава търсенето на къщи в селата, като най-предпочитани са тези в близост до градовете. „Прави впечатление, че се търсят къщи в периметъра около 10-15 км от Добрич. Говоря за села като Победа, Бранище, Стефаново, където има живот. За цената на имота определящ фактор е и близостта до морето. Търсени са имоти с около 1-2 дка, и къщи, които не се нуждаят от много голям капитален ремонт”, обяснява Павлина Тодорова.

Жилищата в България са станали по-недостъпни за хората в последната година

Купувачите са най-често млади семейства с по 1-2 деца, които търсят имот, където да отдъхват след петъчния ден или за лятна вила.

В зависимост от местоположението, неговото състояние, цените са различни, но в района на Добрич варират от 10 000 - 15 000 лева до 80 000 – и дори над 100 000 лева. „Най-високи са цените в тези, бих ги нарекла образцови села, където има и читалищна дейност, кметство и детски градини и млади семейства живеят целогодишно. Разбира се, цената зависи и от състоянието на имота – дали има сондаж, дали е ново строителство, или къщата е стара и реновирана”, обяснява експертът.

Предлагането на къщи в близост до София е ограничено, а цените на тези имоти са и доста високи, показват данни на агенция за недвижими имоти. Най-търсени са къщи на 20-30 км от столицата, както и малки парцели за еднофамилни къщи в регулация до около 80 000-100 000 евро

Има предлагане на новостроящи се имоти в малки затворени комплекси и стари къщи за основен ремонт. Отчита се предлагане и на парцели, които обаче не са с предназначение за жилищно строителство и в повечето случаи са с неуредени сметки по регулацията, което отказва повечето купувачи.

Имотите във Варна поскъпнали с 30 на сто за последните две години

Земеделската земя

Рекордни цени обаче достига цената на земеделската земя, но пазар почти няма, тъй като собствениците не продават заради високите ренти. „В района на Добруджа има сделки за земеделски земи и на 4000 лева и над 4000 лева. В определени общини има дори на цени от и над 5000 лева за декар. Това са терени в община Балчик, тъй като там освен рента се раздават и дивиденти в края на стопанската година и там открай време цената на земята е била най-висока в цяла Добруджа”, обяснява Павлина Тодорова. По думите й най-високите ренти се дават, където има земеделски кооперации.

Наемателка на общинско жилище във Варна 19 години не плаща вода

„При нас в Добричкия регион има закономерност – ако годината е била добра откъм климатични условия, реколтата е добра, и цената от продажбата й е висока, това допринася и за рентата в края на стопанската година и за цената на земята. Хората, като има добро плащане на рента, решават да инвестират спестяванията си в покупката на земеделска земя. Тъй като там няма вложения от страна на собственика, а получаваш само блага, които са добра рента. Не е както при жилищата – няма данъци, ремонт и т. н.”, допълва експертът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм