За последните две години цените на недвижимите имоти във Варна са скочили с 30 %. С 30-40 на сто се увеличили наемите на жилища. Това стана ясно на бизнес дискусия, посветена на предизвикателствата пред пазара на имоти в морската столица.

В последните месеци клиентите правят повече огледи и по-трудно вземат решение за покупка и не се купува имот на всяка цена, отбеляза експертът в имотния бранш Елена Парова от една от големите агенции за недвижими имоти във Варна.

Пандемията от коронавирус и войната в Украйна се отразиха осезателно на имотния пазар в града през последните две години. Роля оказаха и инфлационните процеси, които се развиха в страната, както и покачването на цените на строителните материали.

Миналата година е имало голяма активност от страна на украинските бежанци като наематели във Варна. През последните месеци обаче украинците преминават от наемане към закупуване на недвижими имоти. Сред купувачите чужденци като цяло преобладават руско- и немскоговорящи, посочи Парова.

Купувачите са все по-взискателни, особено към качеството, отбеляза инж. Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Тенденцията е цените на новото строителство в региона да се увеличават. Поскъпването е свързано и с увеличаване на качеството на строителството.

Пазарът във Варна показва, че цени от 1500 евро на квадрат са вече изключително приемливи от крайните клиенти, стига те да виждат, че качеството, което искат, го има. Цена под 1000 евро на квадратен метър говори за компромис в строителството, изтъкна Точевски.