Националният статистически институт публикува данни за цените на жилищата в шестте града у нас с население от над 120 000 души, предаде Darik Buisness Review.

Статистиката показва, че е налице спад ва цените през четвъртото тримесечие на 2022 г. в един от шестте града и ръст в останалите пет.

Къде месечните наеми на имотите достигат $11 хил.?

София

Именно столицата на България е градът, в който се отчитат по-ниски цени на имотите спрямо тримесечие по-рано. Спадът, според НСИ, е от 2.5%, като той е минимален (бел. ред. -0.6%) за съществуващите жилища, но доста по-голям за новите имоти (-5.3%).

Това може да се обясни с отстъпките, които строители и инвеститори правят в момента, на фона на все още високата инфлация в страната и несигурната икономическа и политическа обстановка.

Къде жилищата по света са най-скъпи и какво е мястото на София в класацията?

Повишението на лихвите по кредитите, което стартира и у нас, също оказва влияние, тъй като желаещите да купят имот със заем в момента са по-малко, отколкото преди година.

Какво се случва в останалите големи градове?

Най-голям ръст на цените в периода октомври-декември се отчита в Стара Загора. Имотите там добавят 7.4% към цената си, докато в Бургас е налице ръст от 4.7%. 

По-малки са повишенията във Варна (2.1%) и Русе (1.8%), докато ръстът за Пловдив е от минималните 0.2 на сто. В града под тепетата се наблюдава спад на цените на съществуващите домове с 2.2%, а в Русе се отчита понижение от 6 на сто на новите жилища.

Жилищата в България са станали по-недостъпни за хората в последната година

Ръстът в Стара Загора идва най-вече от покачването на новите проекти със 17% и в по-малка степен на съществуващите жилища, добавили 3.1 на сто за тримесечието.

Какво се случи в последната година?

С покачването на цените в края на 2022 г. Стара Загора оглави класацията с ръст от 15.3 на сто спрямо година по-рано.

По-малки са повишенията в Бургас и София, респективно 14.5 и 14%. Двуцифрен ръст се наблюдава и във Варна, и в Русе (12.8 и 11.2%). 

Имотите във Варна поскъпнали с 30 на сто за последните две години

Пловдив, който е един от градовете с най-много нови проекти у нас, добавя 9% към цените на жилищата си.

Рекорден ръст през 2022 г. се отчита в цените на съществуващите домове в София и Бургас (18.9 и 18.5%), както и на новите имоти в Стара Загора, добавили 20.9% към стойността си.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм