Според Oxford Economics, в почти всички 38 държави-членки на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще се наблюдава спад на ръста в цените на имотите. Спад пък ще бъде отчетен в половината от тях, информира Darik Business Review.

Според Международния валутен фонд (МВФ), в следващите три години цените на жилищата на развиващите се пазари могат да се понижат с до 25%, а на развитите – до 10 на сто.

Как по-високите лихви ще се отразят на цените на имотите у нас?

Зад очакваните понижения стоят както по-високите лихви по кредитите, така и икономическата несигурност, която би могла да увеличи безработицата в почти всички държави в следващите години.

От NetCredit.com анализират 800 000 имота в 73 столици по света, за да съставят класация на най-скъпите и най-евтини дестинации за покупка на имот. Те пресмятат и колко години ще са необходими на местните, за да си позволят да придобият ново жилище.

С колко поскъпнаха имотите в София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г.

Според данните, най-скъпите имоти в света могат да се купят в Монако, а най-евтините – в Хавана, Куба.

Иранският Техеран пък е столицата, предлагаща най-недостъпните имоти. Гражданите на страната трябва да отделят 158.4 пъти годишния си доход, за да купят жилище.

НАП проверява българи с имоти в Дубай

Столицата на ЮАР - Претория, е дестинацията с най-достъпни имоти в света. На жителите й им трябват само 4.7 годишни заплати, за да придобият нов имот.

Най-скъпите имоти в света

Една трета от населението на Монако притежава милиони, но въпреки това страната заема третото място сред най-недостъпните дестинации за покупка на имот в света. За ново жилище там са нужни 71.9 годишни заплати, изчисляват от NetCredit.com

Жилищата в България са станали по-недостъпни за хората в последната година

Средните цени на кв. м са над три пъти по-високи от тези в Сингапур (52 хиляди долара спрямо 15 009 долара), както и близо пет пъти над тези в Сеул, Южна Корея (11 244 долара). 

Люксембург и Париж допълват топ 5 на градовете със средни цени на имотите от над 10 000 долара за кв. м.

Техеран заема шестото място с 9 955 долара/кв. м, оставяйки зад себе си Йерусалим (8 848 долара), норвежката столица Осло (8 820 долара), китайската Пекин (8 347 долара) и швейцарската Берн (8 095 долара).

10 начина да си намалите данъците

Най-евтините

Най-евтини са жилищата в Хавана, където средните цени достигат 234 долара/кв. м. Рекордната инфлация в Турция оскъпи жилищата в страната, но в доларово изражение те все още са евтини.

Според последните данни, квадратен метър в Анкара може да се купи за средните 432 долара, докато в Триполи, Либия, за точно 500 долара.

Претория, Дака, Бангладеш, Манагуа, Никарагуа, Мускат, Исламабад, Кайро и столицата на Монголия - Улаанбаатар, допълват топ 10 на най-евтините в света от гледна точка на цени на жилищата.

От 120 000 евро до половин милион дават за тристаен в София

Къде е София?

Столицата ни заема 34-а позиция в класацията на европейските столици. Средните цени, според проучването, у нас са 1 425 долара/кв. м. След София се нарежда Букурещ с 1 309 долара/кв. м и Тирана с 1 300 долара/кв. м.

Средните цени на имотите в София днес са около 122 550 долара, за което ще са нужни 10.7-годишни заплати.

Под 1 000 долара/кв. м са цените само в две европейски столици – Йереван и Рига, където средните нива са 935 и 973 долара.

Как ще получаваме пенсии и заплати в евро

Нива от над 5 000 долара/кв. м, освен във вече изброените Монако, Люксембург, Париж, Осло и Берн, се наблюдават и в Лондон, Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Виена, Хелзинки и Берлин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм