Според президента Румен Радев реалният мотив за смяна на шефа на ДАНС е овладяването на службите. Пред журналисти той уточни, че ще се запознае с аргументите на премиера на Николай Денков. Държавният глава коментира, че изборите не трябва да се използват за нова поредна атака към ДАНС.

По думите на Радев правителството и Денков трябва да насочат внимание преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление откъдето всъщност тръгва "саботажа на изборния процес".

По думите на Радев тези избори са един сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация. "На тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва масово да ни тревожи", добави той.

Според Румен Радев от мотивите, които е представил Денков, по-скоро се оставя впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил.

Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона, каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно поисканото от премиера Николай Денков освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), цитирана от БТА.

Припомняме, че премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев.

"Правителството координира работата на службите", каза премиерът и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС

Президентът участва в кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“. Събитието е в резиденция „Бояна“ в София и се организира от президентската институция. На форума присъстват представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании от сферата на отбранителната промишленост.

В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС, и сред тях не фигурира липса на доверие от министър-председателя, заяви Радев. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие, добави той. И в "сглобката" си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването, коментира Румен Радев. 

Президентът заяви, че ще се запознае с представените аргументи за поисканото освобождаване на председателя на ДАНС. Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис и те целят овладяването на службите, коментира той. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него, изтъкна държавният глава. Радев заяви, че не смята, че изборите трябва да се използват като сценарии, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. Той посочи, че правителството и министър–председателят трябва да насочат своето внимание преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, "откъдето всъщност тръгва саботажът на изборният процес".

На въпрос дали Радев смята, че Пламен Тончев е политически пристрастен, съгласно изложените мотиви на премиера, той заяви: „Какво значи да си политически пристрастен. Това, че когато на председателя на ДАНС му се задават въпроси на изслушване в парламента и той излага факти“. От кога излагането на истината е политическо говорене, попита Радев. 

Той отбеляза, че някои неща от изявлението на премиера също са „смущаващи“. Това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести, посочи Радев и заяви, че за него това е неразбиране на ролята и задачите на агенцията. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи, основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите, коментира президентът.

Радев заяви, че ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС, добави той. Президентът посочи, че ДАНС е информационна контраразузнавателна агенция. Тя е предоставяла информация. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал, посочи Радев. 

Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или седемдесет на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия, коментира Радев. Хайде да си уеднаквят стандартите, те трябва да бъдат обективни, добави той.   

Президентът благодари на всички граждани, които са гласували на тези избори. Той поздрави всички нови кметове и общински съветници. Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро, но това е голяма отговорност, посочи Радев. Президентът отбеляза, че местната власт ще трябва да се справи и с ниската избирателна активност, която води и до понижена легитимност. По думите му тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и партийната демокрация, защото на тези избори „българите масово ги загърбиха“. Това трябва да ни тревожи всички, посочи той. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм