Премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, съобщи той на брифинг в Министерския съвет .

"Правителството координира работата на службите", каза премиерът и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС, съобщава БТА.

Премиерът каза, че днес в отговор на негово официално искане е очаквал председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на агенцията Деньо Денев. Вместо очакваното предложение, Денков е получил отказ заради "липса на аргументи". Премиерът припомни, че Денев е авторът на т.нар. справка от ДАНС от 26 октомври, съдържаща, по думите му, непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите, каза премиерът.

Той цитира доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, според която тази справка е в нарушение на закона в частта противозаконна дейност срещу обществения ред. Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите не ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава ясни сигнали, каза Денков. Първият е, че Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ, че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес, каза премиерът. Той разчита тези действия като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си, заяви Денков. Затова и премиерът е изпратил преди малко до президента Радев мотивите си за освобождаване на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС.

За това свое решение премиерът посочи и още няколко причини. Преди седмица България влезе в сивия списък за пране на пари, каза премиерът. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета на експертите за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансиране на тероризма към Съвета на Европа е именно ДАНС. Персонална отговорност носи председателят ѝ, каза Денков. Очевидно, според премиера, е, че ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. 

Денков припомни и позицията на ДАНС от 30 май 2023 г. в Народното събрание, с която, според министър-председателя, ДАНС направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември 2023 г. позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политически фигури, посочи Денков. Той добави, че тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията, според които ДАНС е задължена да работи безпристрастно  и обективно при спазване на пълен политически неутралитет.

При протестите в сектор енергетика, който има пряко отношение към националната сигурност, премиерът не е получил никаква изпреварваща информация от ДАНС, а е имало необходимост от такава. Денков добави и неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание, което е прецедент и означава, че агенцията не е отговорила  на очакванията на мнозинството на контролния си орган - парламентът.

Според Денков всички тези факти показват, че при настоящето ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата на националната сигурност. Координация и доверие между кабинета и ръководството на ДАНС в момента няма, добави Денков.

В отговор на въпрос дали Денков има нова кандидатура за председател на ДАНС той отговори, че няма. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм