"Нека да свърши вторият тур на местните избори. Трябва лидерите на партиите да седнем и да решим как ще продължаваме нататък". Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, коментирайки бъдещото управление на страната и взаимоотношенията между партиите в управляващото мнозинство, съобщава БТА.

На въпрос от журналисти как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за евентуални „промени в сглобката“, Денков отговори: „Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението“. 

Министър-председателят посочи още, че би се учудил, ако някоя от формациите в управлението и мнозинството в парламента не подкрепи приемането на бюджета на страната за догодина, предвид идващата зима. „Ние трябва да си решаваме въпросите, които всяко управление трябва да изпълни. Не вярвам някой да си позволи рискове с приемането на бюджета“, каза още Денков. 

На въпрос ще има ли  увеличение на пенсиите и коледни добавки за пенсионерите той отговори, че този въпрос ще бъде разискван след обсъждането на данъчните закони. „Ще обсъждаме бюджета, след като бъдат поне предложени, а още по-добре и приети законите, свързани с данъците за следващата година. Докато не е известно какви са данъчните закони, няма как да бъде направен бюджетът“, обясни Денков. 

По темата за министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информацията в публичното пространство, че има назначена охрана, Денков още веднъж заяви, че не е разговарял с него заради многото му ангажименти, свързани с удостоверяването на машините за гласуване за предстоящия втори тур на местните избори. „Не съм говорил с министъра, защото той имаше изключително спешната, важна и тежка задача да верифицира машините. Това вече е факт. Нека да минат изборите, в понеделник ще говоря с него“, каза Денков. 

На отправен въпрос от Българското национално радио какви мерки ще предприеме кабинетът, след като Русия е наредила на кореспондента на радиото в Москва да напусне страната като реципрочна мярка след експулсирането на кореспондента на „Российская газета” в София, Денков посочи: „Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България. При положение че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България“. 

„Няма никакъв проблем те да изпратят някого другиго. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако го гонят, за да покажат политически знак, това няма отношение към журналистиката. Ще го обсъдим с външния министър и ще решим по какъв начин да процедираме“, каза още премиерът по темата. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм