На извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет финанси.

На брифинг финансовият министър Асен Василев уточни, че след приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета за 2024 г. и парламентът ще може да го приеме преди края на годината

Асен Василев коментира и резултатите от местните избори. По думите му най-важно е, че хората са успели да изберат кметове, които да работят за подобряване на градовете им. Той отчете победата на „Продължаваме промяната – Демократична България” в София, Варна, Благоевград и Пазарджик. Според Василев това показва, че голяма част от българските градове са предпочели да променят досегашния си модел на управление.

На извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет финанси.

На брифинг финансовият министър Асен Василев уточни, че след приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета за 2024 г. и парламентът ще може да го приеме преди края на годината

Предвиденият дефицит в бюджета за следващата година е в размер на 3%, а заложената инфлация 4.8% , коментира финансовият министър Асен Василев.

Той припомни, че данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане още в края на септември.

Нулевата ставка за брашно и хляб остава до средата на следващата година. За ставката на ресторантьори и хотелиери, Василев обясни, че са получили доста предложения от организациите, сред които задължително въвеждане на пос терминал и плащане на заплатите по банков път, като само малките заведения ще са освободени; да има минимални ставки за персонал, по-високи от минималната работна заплата, които започват от 1000 лв. от ниско платените длъжности.

Министърът обърна внимание и на друга важна точка, свързана с ресторантьорите.

Василев определи пакетът от данъчни закони като балансиран, но уточни, че последната преценка как да се промени е на парламента.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts