Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си на глас в Хасково, защото е заличен от избирателния списък и според регистъра на ГРАО от 2000 г. е с настоящ адрес в САЩ.

Преди минути той получи от община Хасково мотивиран отказ да му бъде издадено удостоверение за гласуване, с което да успее да упражни правото си на вот.

Министърът на финансите трябваше да докаже пред ГРАО, че настоящият му адрес в САЩ е заличен и през последните 6 месеца е пребивавал в страната, за да получи удостоверението, което да представи в СИК и да бъде допуснат да гласува.

Василев коментира, че не е проверил избирателния списък, защото на няколко парламентарни избори не е имал проблеми да даде своя вот, и че няма представа как в регистъра на ГРАО е останал стар адрес извън страната, при това записан само, като САЩ, без повече конкретика, като очевидно през последните 6 месеца е бил в България.

Той посочи и че постоянният му адрес е в Хасково, като дори показа личната си карта, издадена през 2020 г.

Асен Василев коментира, че казусът не е дали ще гласува в тези избори, макар това също да е важен въпрос, а как в продължение на 6 часа общинската администрация не е успяла да установи, че финансовият министър на страната през последната половин година не е живял в чужбина. Представете си един друг гражданин, или един инвеститор дали ще иска да остане в такава община! Това е присъда за Хасково, заяви Асен Василев. И изрази надежда, че един ден с електронна идентификация няма да има подобни абсурдни казуси.

Междувременно ОИК се произнесе, че е в компетентността на общината да даде разрешение за гласуване.

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм