Финансовият министър Асен Василев не  успя да гласува в родното си Хасково, където е регистриран по постоянен адрес и упражняваше правото си на вот във всички парламентарни избори до момента. Причината е, че е бил заличен от списъците, тъй като не отговаря на изискването за уседналост. 

Асен Василев е заличен от избирателните списъци и не успя да гласуваБУЛФОТО

В избирателната секция номер 28 в родното Хасково Асен Василев дойде след 11 часа. От комисията обаче, не откриха името му в избирателния списък. Председателят на комисията Петя Шопова обясни, че е било в този със заличени лица, тъй като има настоящ адрес в чужбина.

По думите ѝ все пак има шанс до края на изборния ден Асен Василев да успее да упражни правото си на вот, ако представи на комисията издадено от община Хасково удостоверение по чл. 40 от ИК и попълни декларация, че няма да гласува на друго място. 

Асен Василев е заличен от избирателните списъци и не успя да гласуваБУЛФОТО

Асен Василев посочи, че ще коментира създалата се ситуация по-късно при евентуална възможност да гласува. 

"За да успее да гласува в местния вот, финансовият министър Асен Василев трябва да докаже пред ГРАО в Хасково с документи, че настоящият му адрес не е в Америка". Това коментира председателят на Общинската избирателна комисия.

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм