"Успяхме да регистрираме успешно 50 наблюдатели, които са пръснати по цялата страна. Оказа се, че една от най-проблемните общини - Благоевград - ние я застъпихме изключително добре и виждаме какво се случва, така че имаме очи на място". 

Това каза пред Дарик радио Марио Русинов от обединение ОЧИ (Обединение за честни избори). В студиото на Дарик той и Никола Тулечки коментираха изборния процес. 

Последните 3 часа обикновено са най-интересни, посочи още Марио Русинов. "Ако искаш да си купиш гласове, би било логично преди това да видиш как вървят резултатите. Няма да се учудя ако последните три часа се окажат най-интересни от нашето наблюдение", каза той.

Никола Тулечки от своя страна отбеляза, че в столичните квартали "Христо Ботев" и "Факултета" до момента избирателната активност е много ниска. "Дори на нашите наблюдатели им е скучно", допълни той.

За нас честността на изборите е много важна, посочи Марио Русинов и обясни, че сред изборните нарушения купеният вот отстъпва все по-смело място на контролирания вот – гласове, които са под някакъв тип натиск.

"Той може да е много мек, например звъни се на застъпници на партии, питат се защо не са гласували - това е форма на мек контрол. Но има и места, на които има доста по-сериозен контрол - взимат се лични карти, преразпределят се социални помощи", обясни Русинов.

"Повече или по-малко политическите актьори се научиха да си боряват и с машините, и с хартията. Парии, които са свързани с контролиран вот, започнаха да си правят доста добри резултати и с машините. Целият страх, който вкара политическата класа в изборния процес, цялото това недоверие и пренастройването на целия изборен процес всъщност доведоха до поредната вълна от ниска активност", каза още Марио Русинов.

А Никола Тулечки шеговито определи избирателната активност до момента като "мижав интерес".

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм