"Северозападът, като един интересен регион, ври и кипи от предизборни страсти. Обстановката е стабилна, спокойна, активността горе-долу се припокрива с тази от местните избори отпреди 4 години". Това каза в "Следобедният блок с Георги Донков" по Дарик радио журналистът от Zov News Враца Мария Димитрова.

Тя разказа какви са най-куриозните нарушения от Врачанския регион: 

"Имаме заловено семейство купувачи на гласове в една в община Роман - намерили са в тях списъци и пари, като част от хората в списъците са си признали, че са им предлагани пари или са взели пари, за да гласуват за един от кандидатите за кметове, те там са трима. Ще бъде интересно какво ще се случи, тъй като нямаме обратна връзка дали единият от кметовете ще бъде дисквалифициран. Засгеа не е, което е много странно, защото в прессъобщение на полицията се казваше ясно, че хората от списъците са си признали за това нещо", разказа Мария Димитрова.

По думите ѝ във Вършец са едни най-уникалните изборни нарушения. "Едното от тях наистина беше потресаващо - общински автобус беше облепен с плакати на кандидат-кмет. Този автобус е бивш ученически автобус. Хората бяха изключително възмутени. Най-уникалното във Вършец беше, че вчера един човек ми се обади и ми каза, че го е шамаросал братът на кандидат за кмет, защото го е попитал какво са направили за 12 години", каза още журналистът.

Друго фрапиращо нарушение е във Вълчедръм, където дългогодишният многомандатен кмет е заплашвал собственика на една от аптеките, който също е кандидат, и му обяснил как ще бъде махната аптеката и той няма да си намери място там.

"Предизборните страсти са нажежени до много горещо, но нямаме други по-сериозни избухвания, освен тези", обобщи Мария Димитрова.

И припомни: "Ние станахме и хит в национален ефир и любимци на Теодор Михайлов с единия от нашите кандидати за кметове, който се яви на дебат в почти каубойски вид".

Това е един от най-важните избори, посочи Мария Димитрова и допълни, че според нея премахването на машините в последния момент няма да се отрази сериозно на избирателната активност.

Запитана обаче дали вотът само на хартия ще повлияе на изборните резултати, тя отговори: "Мога да предполагам, че ще повлияе на изборните резултати, защото ние много добре знаем какви манипулации стават с хартиения вот. Можем да очакваме страхотни изненади според мен".

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм