Завръщаме се в миналото със страшна скорост – там, където започнахме преди 15, дори преди 30 години. Това коментира в ефира на Дарик бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. Той беше едно от лицата на "Отровното трио" по време на протестите срещу кабинета „Борисов“-3.

Днес проф. Минеков обаче призна, че е скептик доколко промяната ще продължи, тъй като хората са разочаровани на фона на високите очаквания към последното управление. „В безизходица сме – жалко за протестите!“, каза той.

„Няма лошо в улицата. Това означава гражданско съзнание. Бедата е, че гражданското съзнание постепенно ни напуска”, коментира проф. Минеков в предаването на Дарик „Реактивно” по повод снощните протести след свалянето на парламентарния председател Никола Минчев.

Сирота сме - хората се страхуват, а очакваха защита 

„Сирота сме! Тези, които мислят и наистина имат гражданско поведение вече са твърде рядки явления. Много от гласовете през този период пострадаха и хората се страхуват. Те не виждат защита. Надяваха се на защита. Надяваха се, че през тези месеци хората ще се събудят и ще имат здрав гръб. Поради което се страхувам от самотата на улицата”, призна Велислав Минеков.

Той не знае колко хора биха се събрали в името на протест. „Не знам колко хора съзнават какво се случва тези дни, а това е наистина изключително опасно явление за държавата – ние се завръщаме в миналото със страшна скорост! С всеки ден ние се завръщаме там, където започнахме преди 15 години, а може би преди 30 години дори”, каза той.

По думите му е много важно да се сложи край на компромисите, на лъжата и дребното мошеничество.

Съмнявам се, че ситуацията може да бъде овладяна

„Много бих желал да се случи така, че ситуацията да бъде овладяна и да има нещо, което да продължи напред пак по отношение на т.нар. промяна, но силно се съмнявам, че ще се случи”, каза проф. Минеков.

Според него това наистина е беда, защото отказва хората от тяхната възможност да избират политици. Тезата „тези и онези са същите” вече била твърде популярна

„Има разочарование наистина от управлението през тези 6 месеца – очакванията бяха твърде високи”, добави той.

От ПП не попитали служебните министри как да продължат промяната

„Продължаваме промяната” го разбирам по някакъв начин, че ние - двете служебни правителства  започнахме заедно включително с Кирил и Асен тази промяна. А всъщност абсолютно целият екип от министри, които бяхме в служебното правителство, останаха без да бъдат попитани за съвет, без да бъдзат попитани какво трябва да се продължи”, подчерта бившият министър на културата.

По думите му ПП не видяха, че това, което сега определят като „мафия” не е отвчера.

„Това са хора, които са изградили твърде мощни структури особено извън София, тези структури са направо феодални, а това е опасност и за следващите избори. Защото феодалите казват на кой как да гласува”, напомни Велислав Минеков.

Връщането на бюлетините е гаранция за фалшификация на вота

Според него това, че се задава отново хартиено гласуване е гаранция за абсолютна фалшификация на изборите. „Но аз се надявам министър Рашков да остане на поста си за следващите избори и да не тръгва към КПКОНПИ ,тъй като не зная кой министър на вътрешните работи ще има смелостта и знанието да спаси изборите от фалшификация на изборите”, предупреди той.

„Ниесме в много тежка безизходица! Жалко за протестите! Жалко за правителствата! Тук отчаянието е пълно – ако се случи този абсолютен крах в момента, ние не трябва да търсим нормален живот в близките 10 години. Отново ще бъдем обект на грандиозна корупция”, коментира още проф. Минеков. Който очаква период на чести избори и правителства с къс живот.

Виновни са мълчаливите 

Той обаче напомни, че изключително виновни са мълчаливите. И ако продължаваме с мълчанието, резултатът ще бъде същия. „Защо бяха протестите тогава, когато отново се връщаме на нулата и трябва да започнем отначало?!? Пак с протести ли?”, попита той.

По думите му тези, които крадяха, в момента тържествуват. „Те са доволни, те са щастливи! А целта на всичките тези милионери от този период е да мине време, включително и на Борисов”, каза още той.

Чуйте целия разговор в предаването на Дарик „Реактивно”.