Ситуацията с коклюша не е толкова опасна и толкова драматична, както беше представена. Той е единствено опасен за новородени до първата ваксинация. Никой, който е изкарал целия курс по ваксинация, няма да се разболее тежко от коклюш. Може в напреднала възраст да се разкашля, да заразява, но няма да прекара тежко инфекцията с тримесечно кашляне. Това е истината, която трябва да се каже на хората, обясни пред Дарик епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

„Родителите на новородените и тези, които са в последните месеци на бременността, трябва да знаят, че детето, когато се върне с майката от родилния дом, трябва да бъде посрещнато от баща, който ако не е ваксиниран, поне трябва да е здрав. Трябва да се избягват и контакти с баби и дядовци, които не са ваксинирани. Народът си го е казал от години – до питата на бебето, то не се гледа от други хора,” посочи Кантарджиев.

Ако има ваксини, бременните, които искат, ще бъдат любезно поканени да се ваксинират, както правят европейците и американците. Ако няма ваксина, има антибиотици, които се препоръчват и за профилактика, тъй като те ликвидират носителството на възможен коклюш.

В заключение, проф. Кантарджиев призова да не се спекулира с ограничителни мерки и локдауни. В България никога не е имало локдаун, категоричен е епидемиологът.