Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя уточни, че Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица.

„Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини“,

посочи Кондева.

И обяви, че ще предприеме две стъпки. Първата е актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца тип Б инфекции да стартира по-рано, от 6-а седмица.

Втората е Министерството на здравеопазването да осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не. В момента имунизационният календар предвижда от втори, трети и четвърти месец децата да се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б инфекции и пневмококови инфекции.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Работим и по отношение на осигуряването на диагностика. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там има възможност. На тези места ще се прави безплатна ПСР диагностика по критерий на първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска. И в Европа 80% от заболелите са неимунизирани, или с пропуснати имунизации или изцяло неваксинирани“,

подчерта доц. Кунчев.