Правната комисия в парламента прие на второ четене механизма за разследване на главния прокурор без дебат и с пълно единодушие.

Според прокуратурата готвените текстове са противоконституционни. С приетите промени се предвижда въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Гешев: Готов съм да си довърша мандата в името на народа

Промените намаляват и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет, с които се назначават и освобождават главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища - от 17, както е в момента, на 13.

На заседанието за кратко дойде и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще довърши мандата си и няма да участва в нещо, което обслужва "политическата мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия".

Текстовете бяха внесени от Министерския съвет. Окончателното решение ще бъде взето на второ четене от пленарна зала. Очаква се това да се случи утре, 26 май. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм