Украинският президент Володимир Зеленски атакува гневно българския си колега Румен Радев в излъчена по телевизията остра размяна на реплики в София и категорично се обяви срещу противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна, пише “Политико”, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че българският президент, видимо стъписан от възмущението на Зеленски, е помолил журналистите да напуснат залата в президентството, където се провеждаше срещата.

Зеленски към Радев: За какъв „конфликт“ говорите, това е война!

Зеленски беше на посещение в България главно за да се срещне с пронатовското и проевропейско правителство на министър-председателя Николай Денков, което подкрепя износа на оръжие за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване за граждански цели, отбелязва “Политико”.

Срещата с Радев, бивш командващ на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и нееднозначен по отношение на НАТО, премина дори по-зле от очакваното, констатира медията.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз имам ясни отговорности

"Не дай си Боже да ви сполети някаква трагедия и да се окажете на моето място", цитира медията Зеленски. "И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще правите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?"

"Не, вие, като истински президент, сигурен съм, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но наистина бих искал да ме разберете правилно", отбеляза Зеленски, докато, както пише “Политико”, Радев се взирал в бележника пред себе си.

Визитата на Зеленски в България: Какво се случи на срещите? (обобщение)

Като отхвърли предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други държави" и заяви, че правителството на София - в противоречие с Радев - е имало право да доставя оръжие.

"Искам също така да ви кажа, че с каквото и да разполага вашата армия по отношение на боеприпасите, то няма да е достатъчно, за да се бие с Руската федерация. Вие нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да  се дадат [оръжия], за да можем [ние] да се защитаваме [сами] и войната да не дойде при вас", каза украинския президент.

Денков: На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило нашата сигурност

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде другояче", добави Зеленски. "Не можеш да подкрепяш Русия и да поддържаш балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбирате ли ме?"

Преди да продължи разговорът, президентът Радев поиска телевизионните екипи да напуснат залата, посочва “Политико”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм