След като няколко дни се разпространяваше неофициалната информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас в крайна сметка днес той пристига в България. За това съобщи първо премиерът Николай Денков още сутринта. Зеленски дойде с българския правителствен самолет, който кацна на Летище София минути след 12.00 часа. Визитата му е съпроводена с изключително засилени мерки за сигурност. Служители на жандармерията бяха разположени около сградите на парламента, МС и президентството, където се очакваше той да се срещне с премиера, президента и други представители на българските институции.

Зеленски към Радев: За какъв „конфликт“ говорите, това е война!

Среща с акад. Денков и вицепремиера Мария Габриел

След като проведе среща в Министерския съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, украинският държавен глава заяви, че се радва да посети нашата страна. 

След повече от час закрити разговори украинският президент и премиера на България подписаха декларация за подкрепа на евроатлантическото бъдеще на Украйна.

"Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нас". Това бяха първите думи на Володимир Зеленски. Той обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. 

На въпрос на българските медии дали по време на разговорите е поискал по-сериозна военна подкрепа, Зеленски не даде конкретен отговор. Той обаче се обърна към всички, които в България са против даването на оръжие на Украйна.

"Това е пакет за защита, а не за настъпление. Това е един пакет, с който родителите да защитят децата си. Не, както в началото - руски войници да изнасилват деца пред родителите им. Ние не знаем къде са 200 000 деца", обясни Зеленски.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз имам ясни отговорности

Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа, заяви премиерът Николай Денков. Той каза още, че Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на нашата държава. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия и ще продължава да помага за подготовката на Украйна за влизането й в НАТО и ЕС, обясни премиерът. Той посочи, че страната ни е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна.

По време на разговорите основна тема е била и съвместната работа в областта на енергетиката, както и възможността България да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна. "Това е само начало на преговорите", уточни Денков.

Среща при президента Румен Радев

Украинският президент разговаря и с президента Румен Радев, където прехвърчаха искри на тема конфликт или война води Киев и каква да е помощта от България към Украйна.

"Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна", заяви Румен Радев. Той посочи, че в първите месец България е подала ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на страната ни. 

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора (видео и снимки)

Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация на конфликта, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация. Според Радев конфликтът се разширява и придобива нови измерения.

В речта си Радев няколко пъти употреби думата "конфликт" относно войната в Украйна, което не остана незабелязано от Зеленски.

"Конфликтът разширява своя пространствен размах. Конфликтът се превръща във война на изтощение. В глобален, икономически сблъсък", каза българският президент. 

"Надявам се хората в България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, нямаше милиони хора да напуснат държавата. Това не е война за изтощение на света. А за избиване на украинци. А не за избиване на граждани на други държави. И слава Богу", отвърна Зеленски.

Двамата обаче влязоха в нов сблъсък - този път за предоставянето на военна помощ на Украйна. Радев беше категоричен: "Не приемам предоставянето на въоръжени боеприпаси, особено от резервите на Българската армия. И мога да се обоснова - защото и аз като вас, като президент на България, имам отговорности. Отбранителните способности на страната да не отслабват".

Украинският президент отговори с въпрос: "За да не отслабне Вашата армия, затова ли не подкрепяте? Или пък не подкрепяте, за да не се засили армията на Украйна? Това са различни неща", попита Зеленски.

Украинският държавен глава благодари за това, че хората в България са подслонили голям брой украинци.  Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че страната ми един ден ще бъде част от Европа, категоричен беше Зеленски. Украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, посочи украинският президент. Според него Путин няма да се успокои, докато не ги избие. 

Карадайъ: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведението на България

Към момента украинският президент Володимир Зеленски се намира в Националния исторически музей. Там той присъства в открита дискусия, в която участват както граждани, така и политици и дипломати. По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и е заместена именно от този формат. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм