"Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите най-тежки месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава. Декларацията е важна стъпка в развитието на отношенията ни, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия, защото и аз като вас като президент имам ясни отговорности". Това заяви президентът Румен Радев, който прие президента на Украйна Володимир Зеленски на „Дондуков“ 2.

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора (видео и снимки)

Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване, обясни Радев. Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения, посочи още той. Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация на конфликта, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

„Зеленски ще проведе тежки разговори с прокремълския президент на България“ и още от чуждестранните медии

"Много съм благодарен за това, че хората в България подслониха голям брой украинци. Те разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, то една държава няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия", заяви от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.

Това не е война за изтощение на света, а за избиването на украинци, обясни той. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че Украйна един ден ще бъде част от Европа, категоричен беше Зеленски. По думите Путин няма да се успокои, докато не ги избие

Къде е бил на визита Зеленски от началото на войната?

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм